Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλές πτήσεις με επικράτηση αγοραστών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλές πτήσεις με επικράτηση αγοραστών

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να περιορίσει το stock picking και να κρατήσει το θετικό πρόσημο μετά από δύο ημέρες ήπιων απωλειών σε μια συνεδρίαση μεταβλητότητας και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, την ώρα που οι διεθνείς αγορές ξαναβρίσκουν το μομέντουμ μετά την αισιοδοξία που επικρατεί ότι πλησιάζει η ώρα της νομισματικής χαλάρωσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.273,48 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμάνθηκε μεταξύ των 1.275,82 μονάδων και το +0,43% και των 1.268,88 μονάδων και το -0,12%. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,06% στις 1.051 μονάδες με την ΕΤΕ να καταγράφει κέρδη 1,64%, την Πειραιώς να κερδίζει 0,38%, τη Eurobank να σημειώνει πτώση 1,21% και την Alpha Bank να χάνει 0,79%.  

Άλμα 4,3% κατέγραψε η μετοχή της ΕΛΠΕ εν αναμονή του placement για το 10-12% (με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα την Πέμπτη), ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Aegean. Αντιθέτως, βαρίδι αποτέλεσε η μετοχή του ΟΠΑΠ με απώλειες 2,67%, ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Lamda, Jumbo και Σαράντη.

Το αρνητικό γύρισμα που σημειώθηκε το μεσημέρι μπορεί να αποδοθεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ που δεν ενθουσίασε την αγορά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκε ανάπτυξη 0,02% σε τριμηνιαία βάση και 2,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκαν σε ανάπτυξη 1,1% σε τριμηνιαία βάση. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά  το 3ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2022. 

Πάντως, στις ευρωαγορές, οι δείκτες ανακάμπτουν από τα μεικτά πρόσημα που είχαν καταγραφεί στις αρχές της εβδομάδας και ο γερμανικός DEX επεκτείνει το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 0,68%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,96%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,82%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,56% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,13%. 

Πίσω στο ΧΑ, οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση που καταγράφηκε μετά την αναβάθμιση από τη Fitch στο γεγονός ότι τα προσεχή IPOs και placements οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κατοχύρωση θέσεων για συσσώρευση ρευστότητας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, εκτός από το placement σε HELLENiQ ENERGY αλλά και Τράπεζα Πειραιώς στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να δούμε πακέτα σε αρκετούς τίτλους. Παράλληλα έχουμε τις διαδοχικές εισαγωγές εταιρειών από τον κλάδο του real estate, ενώ στις αρχές του νέου έτους αναμένεται και η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην αγορά.

Ο Δεκέμβριος είναι πάντως ο μήνας που θα καθορίσει και το ακριβές «σκορ» για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να καταγράφει έπειτα από πολλά χρόνια ρεκόρ απόδοσης. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βλέπουν κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα του Χ.Α., αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Οι θετικές εξελίξεις δεν οδήγησαν στην αναμενόμενη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που αρνήθηκε να αναμετρηθεί με τις 1.300 μονάδες στην παρούσα φάση, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αντιθέτως, όπως προσθέτει, οι ρευστοποιήσεις τραπεζών και δεικτοβαρών τίτλων παραβίασαν ενδοσυνεδριακά τη στήριξη των 1.270 μονάδων, με την κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάζει τη συνήθη ασύμμετρη συμπεριφορά λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, προσπερνώντας την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών για το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κέρδη με φοντο τα στοιχεία για την απασχόληση

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% το τρίτο τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News