Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 16:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χάνει την αίγλη του το Χρηματιστήριο του Λονδίνου – Έξοδο εξετάζει η TUI

Χάνει την αίγλη του το Χρηματιστήριο του Λονδίνου – Έξοδο εξετάζει η TUI

Έξοδο από το χρηματιστήριο του Λονδίνου εξετάζει ο όμιλος TUI, αφότου ορισμένοι μέτοχοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τα προνόμια της διαπραγμάτευσης της μετοχής στη Βρετανία. Παρότι ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά, πρόκειται ήδη για νέο και σοβαρό πλήγμα στην ελκυστικότητα της αγοράς του Λονδίνου (LSE), η οποία πριν από μερικές δεκαετίες θεωρείτο σαφώς η καλύτερη επιλογή για τις εταιρείες που έψαχναν πρόσβαση σε μεγάλα κεφάλαια.

Τώρα, οι μέτοχοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η TUI είναι παράλληλα εισηγμένη, είναι πιο ευνοϊκή. Εξού και ο όμιλος ενδέχεται να υποβάλει το σχετικό σχέδιο προς ψήφιση το νέο έτος, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την εταιρεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα σημαντικό μερίδιο των μετοχικών συναλλαγών έχει μετατοπιστεί από τη Βρετανία στη Γερμανία. Όπως δήλωσε, μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε συγκέντρωση της ρευστότητας, στη διαμόρφωση ενός πιο ξεκάθαρου επενδυτικού προφίλ, καθώς και στη μείωση των δαπανών.

Αβέβαιο το μέλλον του LSE

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αναβιώνει ανησυχίες για το μέλλον του βρετανικού χρηματιστηριακού δείκτη, καθώς ήδη αρκετές εταιρείες έχουν «μεταναστεύσει» στη Wall Street ή έχουν εξ αρχής επιλέξει να εισαχθούν αλλού έναντι του Λονδίνου.

Εάν η TUI πράγματι φύγει «θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με την έξοδο εταιρειών, καθώς και την ασθενή επίδοση των μετοχών που διαπραγματεύονται στον δείκτη», σχολίασε η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων στην ψηφιακή επενδυτική πλατφόρμα Interactive Investor.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, BBC

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη φυγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Γιατί στρέφονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια

Ανεβαίνει η «Wall Street του Νότου» – Η πόλη που θεωρείται «το μέλλον της Αμερικής»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News