Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 14:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών κόντρα στη διεθνή άνοδο

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών κόντρα στη διεθνή άνοδο

Ηπια πτώση καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας διαγράψει τα αρχικά κέρδη εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, την ώρα που οι ευρωαγορές δείχνουν να ξαναβρίσκουν το θετικό μομέντουμ λόγω της αισιοδοξίας ότι πλησιάζει η ώρα των επιτοκιακών μειώσεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά μόλις 0,05% στις 1.269,7 μονάδες με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 26,98 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,45% στις 1.045,7 μονάδες καθώς στο κόκκινο διαπραγματεύονται οι Eurobank (-1,12%), Alpha (-0,66%) και ΕΤΕ (-0,03%), ενώ άνοδο καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς (0,83%).

Από εκεί και πέρα, σημαντικό στήριγμα στην αγορά δινει η Coca Cola και ακολουθουν με κέρδη οι ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. 

Πάντως, στις ευρωαγορές, οι δείκτες ανακάμπτουν από τα μεικτά πρόσημα που είχαν καταγραφεί στις αρχές της εβδομάδας και ο γερμανικός DEX επεκτείνει το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε χτες. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 0,39%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,46%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,49% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,65%. 

Πίσω στο ΧΑ, οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση που καταγράφηκε μετά την αναβάθμιση από τη Fitch στο γεγονός ότι τα προσεχή IPOs και placements οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κατοχύρωση θέσεων για συσσώρευση ρευστότητας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, περιμένουμε το placement σε HELLENiQ ENERGY αλλά και Τράπεζα Πειραιώς στη συνέχεια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πακέτα σε αρκετούς τίτλους. Παράλληλα έχουμε τις διαδοχικές εισαγωγές εταιρειών από τον κλάδο του real estate, ενώ στις αρχές του νέου έτους αναμένεται και η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην αγορά.

Ο Δεκέμβριος είναι πάντως ο μήνας που θα καθορίσει και το ακριβές «σκορ» για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να καταγράφει έπειτα από πολλά χρόνια ρεκόρ απόδοσης. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βλέπουν κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα του Χ.Α., αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Οι θετικές εξελίξεις δεν οδήγησαν στην αναμενόμενη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που αρνήθηκε να αναμετρηθεί με τις 1.300 μονάδες στην παρούσα φάση, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αντιθέτως, όπως προσθέτει, οι ρευστοποιήσεις τραπεζών και δεικτοβαρών τίτλων παραβίασαν ενδοσυνεδριακά τη στήριξη των 1.270 μονάδων, με την κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάζει τη συνήθη ασύμμετρη συμπεριφορά λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, προσπερνώντας την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών για το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστρέφει το μομέντουμ με μοχλό τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News