Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική αντίδραση μετά τη διήμερη διόρθωση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική αντίδραση μετά τη διήμερη διόρθωση

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διήμερη ήπια διόρθωση, εν μέσω ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές την οποία πυροδοτούν τα στοιχήματα για μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 ενισχύεται κατά 0,34% στις 1.274,6 μονάδες με την αξία και τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και στα 5,7 εκατ. ευρώ. Οριακά κέρδη της τάξης του 0,06% καταγράφει ο δείκτης Τραπεζών, καθώς τα πρόσημα είναι και σήμερα μοιρασμένα με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,96%, την ΕΤΕ να κερδίζει 0,46%, ενώ πτωτικά κινούνται Eurobank (-0,45%) και Alpha (-0,36%).

Coca Cola HBC, Cenergy καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, ενώ ακολουθούν ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Αντιθέτως, απώλειες καταγράφουν Autohellas, Quest και Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Σαράντης, Lamda.

Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση που καταγράφηκε μετά την αναβάθμιση από τη Fitch στο γεγονός ότι τα προσεχή IPOs και placements οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κατοχύρωση θέσεων για συσσώρευση ρευστότητας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, περιμένουμε το placement σε HELLENiQ ENERGY αλλά και Τράπεζα Πειραιώς στη συνέχεια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πακέτα σε αρκετούς τίτλους. Παράλληλα έχουμε τις διαδοχικές εισαγωγές εταιρειών από τον κλάδο του real estate, ενώ στις αρχές του νέου έτους αναμένεται και η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην αγορά.

Ο Δεκέμβριος είναι πάντως ο μήνας που θα καθορίσει και το ακριβές «σκορ» για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να καταγράφει έπειτα από πολλά χρόνια ρεκόρ απόδοσης. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βλέπουν κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα του Χ.Α., αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Οι θετικές εξελίξεις δεν οδήγησαν στην αναμενόμενη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που αρνήθηκε να αναμετρηθεί με τις 1.300 μονάδες στην παρούσα φάση, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αντιθέτως, όπως προσθέτει, οι ρευστοποιήσεις τραπεζών και δεικτοβαρών τίτλων παραβίασαν ενδοσυνεδριακά τη στήριξη των 1.270 μονάδων, με την κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάζει τη συνήθη ασύμμετρη συμπεριφορά λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, προσπερνώντας την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών για το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστρέφει το μομέντουμ με μοχλό τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News