Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 10:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστρέφει το μομέντουμ με μοχλό τα επιτόκια

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστρέφει το μομέντουμ με μοχλό τα επιτόκια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά την Τετάρτη, δείχνοντας να ανακάμπτουν από τις μεικτές τάσεις που καταγράφηκαν στην αρχή της εβδομάδας, με ώθηση από την ανανεωμένη πεποίθηση ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει κορυφωθεί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 0,33% στις 469 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,23% στις 16.572,3 μονάδες μετά το χθεσινό κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,24% στις 7.405 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,47% στις 7.523,7 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,43%. 

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση μιας πιθανής ύφεσης για την Ευρωζώνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά αυτό εντείνει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Προς επίρρωση αυτών, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο, μια απότομη πτώση από την αναθεωρημένη εκτίμηση για αύξηση 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η Isabel Schnabel, γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι περαιτέρω σύσφιγξη είναι «μάλλον απίθανη». Πιο ήπια στάση κράτησαν με τις δηλώσεις τους και αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Jerome Powell στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ η Τράπεζα του Καναδά θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tui σημειώνει άλμα άνω του 8%, αφού ο ταξιδιωτικός κολοσσός δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 25% φέτος, καθώς τα κέρδη του 2023 αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της ισχυρής ζήτησης, ενώ ανακοίνωσε επίσης την πιθανή μεταφορά της από το χρηματιστήριο του Λονδίνου στη Φρανκφούρτη.

Το μομέντουμ δείχνει να επιστρέφει και στις άλλες αγορές: οι ασιατικές ανέκαμψαν νωρίτερα μετά από ένα ευρύ sell-off την Τρίτη, ενώ και τα futures στη Wall Street κινούνται ανοδικά μετά τη δεύτερη σερί πτώση την Τρίτη για τον S&P 500 και τον Dow.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX στην Φρανκφούρτη

Wall Street: Ο Nasdaq άντεξε στις πιέσεις χάρη στην Apple

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News