Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 20:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX στην Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX στην Φρανκφούρτη

Νέο ιστορικό υψηλό άγγιξαν οι γερμανικές μετοχές, με στήριγμα τα κέρδη στις μετοχές στον κλάδο βιομηχανίας και ασφαλιστικών εταιρειών. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,8%, χάρη στα ισχυρά κέρδη των Allianz και Daimler Truck Holding, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%. 

Ο γερμανικός δείκτης είναι ενισχυμένος 18,7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη 10% του STOXX 600. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης, όμως υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό το Νοέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. 

Την ίδια στιγμή, το γεράκι του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, διαμήνυσε ότι οι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις είναι «μάλλον απίθανες» μετά την απρόσμενα μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές του real estate καθοδήγησαν τα κέρδη στην Ευρώπη, με άνοδο 1,8%. Αντίθετα, οι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά HSBC και Prudential υποχώρησαν μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας σε αρνητική από τον οίκο Moody’s. 

Oι μεταλλευτικοί όμιλοι υποχώρησαν 0,9% ακολουθώντας την πτώση των τιμών μετάλλων, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στην κορυφαία καταναλώτρια, την Κίνα. 

Ο κλάδος υγείας έκλεισε με πτώση 0,3%, με την Carl Zeiss Meditec να υποχωρεί 1.7%, αφότου η J.P.Morgan έδωσε στη γερμανική εταιρεία ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού την αξιολόγηση “underweight”.

Σε πτώση 2,5% και η μετοχή της Barclays, από τη στιγμή που ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, η Qatar Holding προχώρησε στην πτώση μετοχών της στην τράπεζα αξίας 644 εκατ.δολαρίων. 

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ξεπέρασε το φράγμα των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 2008. Η Pirelli ενισχύθηκε περίπου 5% στην καλύτερη επίδοση του δείκτη καθώς η UBS αναβάθμισε την ιταλική εταιρεία ελστικών σε αξιολόγηση αγοράς από ουδέτερη. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News