Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Περαιτέρω μείωση των αποδόσεων – Στο 3,4% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Περαιτέρω μείωση των αποδόσεων – Στο 3,4% στην ελληνική 10ετία

Σε χαμηλά πολλών μηνών υποχώρησαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε στο Reuters ότι είναι «μάλλον απίθανες» περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μετά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το Νοέμβριο. 

H νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων ξεκίνησε από τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δυόμισι ετών, στην πιο ισχυρή έως τώρα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 2,23%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαίου, με διάφορους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στις δηλώσεις Σνάμπελ. 

Η Σνάμπελ ανέφερε ότι μετακινήθηκε από την πρόσφατα αυστηρή στάση της, μετά από τρία διαδοχικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν καλύτερα του αναμενομένου με αυτά του Νοεμβρίου να δείχνουν μέτρηση στο 2,4%. 

«Τα γεράκια γίνονται ολοένα και πιο ήπια. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον τώρα να σταματήσουμε τις προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις», ανέφερε η Τζούσι Χίλτζανεν, στρατηγική αναλύτριας της SEB. 

Traders δίδουν μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο έναντι 70% την προηγούμενη ημέρα. Τώρα, προεξοφλούν μειώσεις της τάξης των 145 μονάδων βάσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου συγκριτικά αυτές των 100 μονάδων βάσης πριν από μία εβδομάδα. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 12,5 μονάδες βάσης στο 3,98%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, με το spread έναντι των γερμανικών στις 173,4 μονάδες βάσης. 

Την ίδια στιγμή, το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 στις 105,7 μονάδες βάσης, για να κλείσει ωστόσο λίγο υψηλότερα στις 118 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,4%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,88%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 118 εκατ.ευρώ. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς υποχώρησε 18 μονάδες βάσης στο 4,005%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. 

   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News