Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 17:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ομαλή προσγείωση στις 1.270 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ομαλή προσγείωση στις 1.270 μονάδες

Διορθωτικά κινήθηκε και σήμερα για δεύτερη ημέρα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό το βάρος κυρίως της κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο, αλλά δεικτοβαρείς μετοχές κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.270,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 1.258,03 μονάδων (-1,36%) και των 1.276,64 μονάδων (+0,10%). Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε μόλις τα 95 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,61% στις 1.050,44 μονάδες με τα πρόσημα μοιρασμένα. Η Πειραιώς κατέγραψε βουτιά 3,27% στα 3,13 ευρώ, η Alpha Bank διολίσθησε κατά 2,01% στα 1,5 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ κέρδισε 0,66% στα 6,1 ευρώ και η Eurobank έκλεισε με άνοδο 0,52% στα 1,65 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Σαράντη και ΔΕΗ, ενώ οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Quest και ΟΠΑΠ σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, αν και η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα θετικό πάτημα για το Χ.Α. μετά την αναβάθμιση της χώρας και από τον οίκο Fitch, ωστόσο μερικώς αυτό είχε προεξοφληθεί ήδη από τον Γενικό Δείκτη. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει σταθερά υποστηρικτικό, ενώ ο Δεκέμβριος είναι καλός μήνας στατιστικά για τις αμερικανικές μετοχές. Επιπλέον, τονίζει η χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης δεν είχε κανέναν αρνητικό Δεκέμβριο από το 2019 και, εκτός απροόπτου, δεν βρίσκει λόγο ο φετινός Δεκέμβριος να κλείσει με απώλειες.

Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση ήρθε από την DZ Bank, η οποία μιλά για success story της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του αξιόχρεού της έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα (από ΒΒ+ στο ΒΒΒ-) και από τη Fitch. 

Πλέον μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, με μια χρονιά που έχει μοιράσει σημαντικά κέρδη στους συμμετέχοντες, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Πλέον και με τη βούλα τα ελληνικά ομόλογα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών. Ηδη οι τιμές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, παρ’ όλα αυτά πλέον οι αγοραστές αυξάνονται σε κάθε περίπτωση έχοντας μάλιστα διάρκεια στον χρόνο χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

Ουσιαστικά η χώρα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της, ενώ παράλληλα υπεραποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο αναλυτής. Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος, ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές επανήλθαν σε συγκρατημένα έστω κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,7%, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,41%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε αντίθετη κατεύθυνση Dow και Nasdaq

DZ Bank: Η Ελλάδα στην λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας των αξιολογήσεων – Τι κερδίζει

Θετική η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News