Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση με επίκεντρο τις τράπεζες

Πτωτικές τάσεις καταγράφει και σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την κατοχύρωση των κερδών του Νοεμβρίου να συνεχίζονται συγκρατημένα κυρίως στον τραπεζικό κλάδο που υπεραπέδωσε, ενώ την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται μικρές μεταβολές.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.269,02 μονάδες με πτώση 0,5% και με την αξία των συναλλαγών στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί άνω του 1% στις 1.046 μονάδες με την Πειραιώς στο -1,54%, την Alpha στο -1%, την Eurobank στο -0,79% και την ΕΤΕ στο -0,36%.

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% καταγράφει η Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται και οι Quest,Motor Oil, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Autohellas, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν. Αντιθέτως, η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται άνω του 1% και ακολουθούν στα κέρδη οι Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Λάμδα, Cenergy, Coca Cola και Εθνική.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, αν και η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα θετικό πάτημα για το Χ.Α. μετά την αναβάθμιση της χώρας και από τον οίκο Fitch, ωστόσο μερικώς αυτό είχε προεξοφληθεί ήδη από τον Γενικό Δείκτη. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει σταθερά υποστηρικτικό, ενώ ο Δεκέμβριος είναι καλός μήνας στατιστικά για τις αμερικανικές μετοχές. Επιπλέον, τονίζει η χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης δεν είχε κανέναν αρνητικό Δεκέμβριο από το 2019 και, εκτός απροόπτου, δεν βρίσκει λόγο ο φετινός Δεκέμβριος να κλείσει με απώλειες.

Πλέον μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, με μια χρονιά που έχει μοιράσει σημαντικά κέρδη στους συμμετέχοντες, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Πλέον και με τη βούλα τα ελληνικά ομόλογα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών. Ηδη οι τιμές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, παρ’ όλα αυτά πλέον οι αγοραστές αυξάνονται σε κάθε περίπτωση έχοντας μάλιστα διάρκεια στον χρόνο χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

Ουσιαστικά η χώρα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της, ενώ παράλληλα υπεραποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο αναλυτής. Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος, ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ατονεί το ράλι – Αλμα για Ericsson

Θετική η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News