Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αλλαγή πλεύσης – Ρευστοποιήσεις στην τεχνολογία

Wall Street: Σε αλλαγή πλεύσης – Ρευστοποιήσεις στην τεχνολογία

Mε πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η αγορά έχει προχωρήσει υπερβολικά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ανόδου. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 41,06 μονάδες ή 0,11%, κλείνοντας στις 36.204,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 απώλεσε 0,54% της αξίας του στις 4.569,78 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,84% στις 14.185,49 μονάδες, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιήσαν μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες έχουν καθοδηγήσει φέτος τα κέρδη της αγοράς. Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε περισσότερο από 2%, ενώ των Microsoft και Meta απώλεσαν περισσότερο από 1% της αξίας του εκάστη. 

Ενώ όμως οι τρεις κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδισαν έδαφος. Ο Russell 2000 ενισχύθηκε 0,8%. 

Καθώς οι μετοχές άλλαξαν πορεία, το bitcoin και ο χρυσός απογειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας: το bitcoin ξεπέρασε το φράγμα των 42.000 δολαρίων, αγγίζονται υψηλό 19 μηνών, ενώ ο χρυσός άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό. 

Οι μετοχές των Marathon Digital και Riot Platforms ενισχύθηκαν περισσότερο από 8% και 9% αντίστοιχα, καθώς το bitcoin κέρδισε έδαφος. Επίσης, οι Microstrategy και Coinbase ενισχύθηκαν περισσότερο από 6% εκάστη. 

Η μετοχή της Alaska Air Group υποχώρησε 14,5% αφότου συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνίστριά της Hawaiian Airlines στην τιμή των 1,9 δισ.δολαρίων. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Alaska να επεκταθεί στη Δυτική Ακτή. 

«Η απορρόφηση των μέχρι τώρα κερδών είναι αυτό που χαρακτήρισε σήμερα την αγορά. Οι κλάδοι που υποχώρησαν σήμερα είναι ουσιαστικά αυτοί που καθοδήγησαν το ράλι της αγοράς», αναφέρει ο Τομ Χέινλιν, στρατηγικός αναλυτής της U.S. Bank Asset Management. 

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο απο το Μάρτιο του 2022 την Παρασκευή, ανεβάζοντας τα κέρδη του 2023 στο 20%. Ο Dow Jones γνώρισε άνοδο για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα το προηγούμενο πενθήμερο, κάτι που είχε να συμβεί από το 2021, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο άνω του 9%. Ο Nasdaq ενισχύεται περισσότερο από 34% φέτος. 

Η ανάκαμψη των μετοχών από τον Οκτώβριο αποδίδεται στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το επόμενο έτος. Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τον Dow από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq παρουσίασαν τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Ιούλιο του 2022. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News