Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τον μεταλλευτικό και ενεργειακό κλάδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τον μεταλλευτικό και ενεργειακό κλάδο

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων και ενέργειας παρέσυρε σε πτώση τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη, εξαιτίας των ασθενέστερων τιμών εμπορευμάτων. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε 0,1%, αφού άγγιξε υψηλό τετραμήνου στην αρχή της συνεδρίασης και αφού έκλεισε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. 

Ο μεταλλευτικός κλάδος υποχώρησε 2,4% στον απόηχο του ισχυρότερου δολαρίου, που άσκησε πτωτικές πιέσεις στον χαλκό, ενώ οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν πτώση 1,6% αφότου οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν καθοδικά εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων αλλά της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης. 

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις κορυφαίες οικονομίες πυροδότησε φημολογίες ότι τα επιτόκια παγκοσμίως θα υποχωρήσουν πιο γρήγορα του αναμενομένου, ενισχύοντας τις μετοχές, παρότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να συγκρατήσουν αυτές τις προσδοκίες. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε περίπου 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, παρουσιάζοντας χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με το δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ, ο οποίος ενισχύεται φέτος 20%, εν μέσω ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου. 

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν έναντι των αμερικανικών, επειδή υπάρχουν έντονες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υψηλότερος του μέσου όρου, ενώ στην Ευρώπη μιλάμε για συρρίκνωση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα. Επομένως, η πιθανότητα να δούμε την ΕΚΤ να μειώνει πρώτη τα επιτόκια σε σχέση με την Φέντεραλ Ριζέρβ είναι μεγάλη», αναφέρει αναλυτής της Swissquote Bank.

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, η Nokia υποχώρησε 6,5%, εν μέσω φημολογιών ότι η ΑΤ&Τ μπορεί να απομακρύνει την φινλανδική εταιρεία από τoν κατάλογο με τους προμηθευτές της. 

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,04% στις 16.404,76 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2% στις 7.332,59 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε επίσης 0,2% στις 7.512,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρές απώλειες 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,4%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News