Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Νέα χαμηλά πολλών μηνών άγγιξαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν πλέον σε επιτοκιακές μειώσεις μετά τα τελευταία στοιχεία και τις δηλώσεις αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, αφότου ο οίκος Fitch έδωσε στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση του S&P τον Οκτώβριο. 

Η επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων πλέον από δύο από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε κορυφαίους δείκτες και αυτό θα φέρει νέα κεφάλαια και επενδύσεις στην χώρα μας. Η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε στο 3,50% με το spread στις 122 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 2,93%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 142 εκατ.ευρώ, σε μία πολύ καλή συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν.

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν τελειώσει, εκτός και εάν προκύψει κάποιο απρόσμενο γεγονός, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να εξετάσει να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι ταχύτερη απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 85% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Μάρτιο από το 40% που έδιδαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 2,31%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου. Στη διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,64%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαίου. 

Ωστόσο, κάποιοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις, με τους Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος και διοικητή της Μπούντεσμπανκ Χοακίμ Νάγκελ να υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικά νωρίς να διακηρύξουν νίκη κατά του πληθωρισμού. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,07%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουλίου. Το spread μεταξύ γερμανικών και αντίστοιχων ιταλικών διαμορφώθηκε στις 175 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News