Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις «βάρυναν» τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις «βάρυναν» τον Γενικό Δείκτη

Σταθερά πτωτικά κινήθηκε σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κατοχύρωση κερδών κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, ενώ η κίνηση στο ταμπλό άφησε ελπίδες ότι διατηρείται η θετική τάση. Την ίδια ώρα, εξάλλου, πτωτικά κινούνται οι διεθνείς αγορές μετά το ράλι του Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 1.275,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε με πτώση μόλις 0,49% στις 1.273,87 μονάδες και με άνοδο 0,35% στις 1.284,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε μόλις τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% στις 1.056,94 μονάδες με τη μετοχή της ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 1,78% στα 6,06 ευρώ, την Eurobank να κλείνει στο -1,26%, την Alpha στο -0,96%, ενώ με κέρδη έκλεισε μόνο η Πειραιώς στο +0,43%.

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Cenergy, Eurobank, Jumbo και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, κέρδη 1,5% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ, ενώ ακολούθησαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Σαράντης, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή. 

Η αναβάθμιση από τη Fitch φαίνεται ότι είχε προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ ούτως ή άλλως τα οφέλη αναμένονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Oι αγορές περίμεναν την ετυμηγορία της Fitch γιατί ο δρόμος για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες των investment grade τίτλων ανοίγει μόνο με δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις οίκους που αποτελούν και το λεγόμενο Big 3 (S&P, Mood’s και Fitch).

Με την αναβάθμιση από τη Fitch, η Ελλάδα αποκτά μέση αξιολόγηση investment grade από το Big 3, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται και πάλι επιλέξιμη για επενδύσεις. Δηλαδή μπαίνει στα ραντάρ μίας τεράστιας γκάμας θεσμικών επενδυτών –ξένα funds, συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ- που λόγω του κανονισμού και του προφίλ ρίσκου τους δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ομόλογα κατηγορίας junk.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου τη Δευτέρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο μετά την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch στην επενδυτική βαθμίδα.

Εξάλλου, η JP Morgan στην έκθεση στρατηγικής της για τις αγορές CEEMEA για τη νέα χρονιά εκτιμά ότι η «Η Ελλάδα είναι το σύνθημα για το 2024» (Greece is the word). Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI EMEA θα κλείσει το 2024 με κέρδη 9% και χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν ένα «ξεκάθαρο overweight», λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της σταθερής ροής θετικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan, το ΧΑ θα σημειώσει άνοδο 19% μέσα στο 2024 (με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει περιθώρια πτώσης 26% και το θετικό σενάριο να υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου στο 30%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες εν αναμονή στοιχείων για την απασχόληση

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan – Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News