Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτική κίνηση παρά την αναβάθμιση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διορθωτική κίνηση παρά την αναβάθμιση

Ανεπηρέαστη από την αναβάθμιση της Fitch στην επενδυτική βαθμίδα δείχνει η αγορά στην έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω διστακτικότητας και στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ράλι του Νοεμβρίου που προκάλεσε το σενάριο επίσπευσης των επιτοκιακών μειώσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,14% στις 1.275,5 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 14,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των Τραπεζών υποχωρεί κατά 0,8% καθώς πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Eurobank (-0,7%), ETE (-0,4%), ενώ Alpha και Πειραιώς ενισχύονται κατά 0,19% και 0,12% αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Quest και Autohellas, ενώ ακολουθούν Cenergy, Aegean, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, ΔΕΗ, Jumbo. Αντιθέτως, άνοδος καταγράφεται σε Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

Η αναβάθμιση από τη Fitch φαίνεται ότι είχε προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ ούτως ή άλλως τα θετικά οφέλη θα έρθουν αναμένονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.Πι αγορές περίμεναν την ετυμηγορία της Fitch γιατί ο δρόμος για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες των investment grade τίτλων ανοίγει μόνο με δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις οίκους που αποτελούν και το λεγόμενο Big 3 (S&P, Mood’s και Fitch).

Με την αναβάθμιση από τη Fitch, η Ελλάδα αποκτά μέση αξιολόγηση investment grade από το Big 3, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται και πάλι επιλέξιμη για επενδύσεις. Δηλαδή μπαίνει στα ραντάρ μίας τεράστιας γκάμας θεσμικών επενδυτών –ξένα funds, συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ- που λόγω του κανονισμού και του προφίλ ρίσκου τους δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ομόλογα κατηγορίας junk.

Η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου τη Δευτέρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο μετά την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch στην επενδυτική βαθμίδα.

Η Fitch την Παρασκευή αναβάθμισε την αξιολόγηση σε “BBB-” από “BB+” με σταθερές προοπτικές – σε συνέχεια παρόμοιας κίνησης από την S&P Global
Ratings τον Οκτώβριο – καθιστώντας τα ομόλογα της Ελλάδας επιλέξιμα για μια ευρεία φάσμα δεικτών ομολόγων που απαιτούν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από
πολλαπλούς οίκους.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,584%, στο χαμηλότερο επίπεδό από τις 28 Ιουνίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και μεικτά πρόσημα

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch – Η Ελλάδα μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News