Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 11:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και μεικτά πρόσημα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και μεικτά πρόσημα

Επιφυλακτικές κινήσεις και μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα σε μια λογική παύση στο ράλι που έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς αγορές η εικασία ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός του 2024.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,12%, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,03%.

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης σημείωσαν πτώση 1,9% καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου βάρυνε τις τιμές χαλκού ενώ οι μετοχές των εταιριών ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,4% καθώς μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια εξαιτίας της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων εν μέσω της γεωπολιτική αβεβαιότητα και της πιθανής διολίσθησης του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων το 2024 και -πιο άμεσα- της διατήρησής τους στα τρέχοντα επίπεδα τον Δεκέμβριο, έστειλε τον  S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 την Παρασκευή μετά από ένα ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων. Παράλληλα, ο Dow Jones είχε τον καλύτερη μηνιαία απόδοση από το 2022.
Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Jerome Powell να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News