Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 3,61% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς με το βλέμμα στην Fitch

Ομόλογα: Στο 3,61% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς με το βλέμμα στην Fitch

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ με τις αποδόσεις να υποχωρούν, ολοκληρώνοντας τον καλύτερο μήνα τους σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία στις ΗΠΑ και τα σχόλια του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, υποστήριξαν την άποψη ότι οι επιτοκιακές μειώσεις ενδεχομένως να μην είναι και πολύ μακριά. 

Ο Πάουελ είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πιο εξισορροπημένοι, παρότι επανέλαβε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι είναι πρόωρο να επικρατούν φήμες για το πότε θα αρχίσουν μειώσεις των επιτοκίων. 

Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έδειξαν εξασθένηση το Νοέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη του ISM, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 46,7, παρά τις προσδοκίες ότι θα ανέβαινε στο 47,6.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,36%, αφού το Νοέμβριο γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2022, της τάξης των 36 μονάδων βάσης. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού της ιταλικής 10ετίας αποκλιμακώθηκε 11,5 μονάδες βάσης στο 4,11%, αφού υποχώρησε 49 μονάδες βάσης το Νοέμβριο. To spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 172 μονάδες βάσης. 

«Συνεχίζεται η ισχυρή τάση αυτής της εβδομάδας. Αυτό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ των επενδυτών είναι η τάση να μην μείνουν εκτός παιχνιδιού», αναφέρει ο Πιτ Χέινς Κριστανσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. 

Oι αγορές έχουν τώρα προεξοφλήσει μειώσεις των επιτοκίων των 100 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ το επόμενο έτος, όμως πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικά στην Ευρωζώνη, προσπαθούν να συγκρατήσουν αυτά τα στοιχήματα. 

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν ότι η εξασθένηση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε το Νοέμβριο, παρότι με βραδύτερο ρυθμό. Ωστόσο, στην Ιταλία η μεταποίηση συρρικνώθηκε περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένη στην απόφαση της Fitch σήμερα το βράδυ για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την αντίστοιχη κίνηση της S&P στις 20 Οκτωβρίου. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 3,61% με το spread μεταξύ γερμανικών και ελληνικών να διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης, όχι και πολύ μακριά από τις 108 μονάδες βάσης που είχε αγγίξει στα τέλη Νοεμβρίου. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News