Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος δείχνει να κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βγαίνουν αντιστάσεις έναντι πωλητών που προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι του Νοεμβρίου που έκλεισε με άλμα 6,88% για τον ΓΔ και +12,44% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά λίγο μετά τις 11:20 κατά μόλις 0,04% στις 1.275,5 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,7% στις 1.074,89 μονάδες με την ΕΤΕ να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (-1,5%), ενώ ακολουθούν η Πειραιώς στο -0,6%, Eurobank στο -0,5% κι η Alpha με οριακή πτώση 0,03%.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές απώλειες σημειώνει η Motor Oil, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Cenergy, Jumbo, Aegean και ΔΕΗ. Αντιθέτως, άλμα καταγράφει η ΕΥΔΑΠ και σημαντικά κέρδη οι Autohellas, Ελλάκτωρ, Σαράντη και Coca Cola.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα η «ετυμηγορία» της Fitch για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εισροή κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικότερα στα ελληνικά assets.

Οι αναλυτές της Societe Generale αναμένουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch –όπως και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης- σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s και Fitch).

O Γενικός Δείκτης «αναμετριέται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια, αναμένοντας με αισιοδοξία τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ.

Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη οίκο, όπως προσθέτει.

Βέβαια, κατά τον αναλυτή, το εορταστικό κλίμα στην αγορά προέρχεται ως επί το πλείστον από το εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχική θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα κέρδη μετά το ράλι του Νοεμβρίου

Societe Generale: Τι θα φέρει στην Ελλάδα η αναβάθμιση από τη Fitch

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News