Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα κέρδη μετά το ράλι του Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα κέρδη μετά το ράλι του Νοεμβρίου

Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή επεκτείνοντας τα κέρδη του Νοεμβρίου, του καλύτερου μήνα από τον περασμένο Ιανουάριο μετά το ράλι σε μετοχές και ομόλογα που πυροδότησαν οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,38% στις 463,35 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,5% στις 16.298,7 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 7.334,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,58% σκαρφαλώνει στις 7.496,7 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,2% στις 29.796,89 μονάδες.

Οι προσδοκίες ότι πλησιάζει η νομισματική χαλάρωση ενισχύθηκαν την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο και σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιθυμούν να «χαμηλώσουν» αυτές τις προσδοκίες, αλλά ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προκαλέσει «περιττή ζημιά» στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω σταθερά υψηλών επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde πρόκειται να μιλήσει αργότερα στη συνεδρίαση, πριν από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, και οι απόψεις τους σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική θα μελετηθούν προσεκτικά.

Εξάλλου, αναμένονται τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αργότερα σήμερα και αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι ο σημαντικός αυτός τομέας παραμένει σταθερά σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, μια ιδιωτική έρευνα έδειξε απροσδόκητη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο. Ο ιδιωτικός δείκτης Caixin/S&P Global για τους διευθυντές αγορών στη μεταποίηση της Κίνας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 50,7 τον Νοέμβριο από 49,5 τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, η μέτρηση ήρθε μία ημέρα μετά την επίσημη έρευνα που έδειξε συρρίκνωση τόσο της δραστηριότητας των κατασκευαστών όσο και των μη μεταποιητικών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μιας σημαντικής εξαγωγικής αγοράς για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News