Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο

Σε υψηλό άνω των δύο μηνών εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σε μία εξέλιξη που ενισχύει τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, παρουσιάζοντας επίσης τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο, με τον ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδο του real estate και τεχνολογίας να ενισχύονται περίπου 15% έκαστος το Νοέμβριο. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν επιβράδυνση στο 2,4% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο από το 2,9% του Οκτωβρίου, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,7%, ενώ στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν η μικρότερη από τις αρχές του 2021. 

Τraders προεξοφλούν πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ γνώρισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια έτους. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο άγγιξε υψηλό 15ετίας, κλείνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 0,2%, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα ενισχύεται 25,5% ξεπερνώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 που καταγράφει φέτος κέρδη 8,6%. 

Ο IBEX της Μαδρίτης, που είναι τα μέγιστα εκτεθειμένος στον τραπεζικό κλάδο, παρέμεινε υποτονικός στη σημερινή συνεδρίαση, με οριακή πτώση 0,04%, όμως από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει ράλι 22,2%. 

Επίσης, στη συνεδρίαση, οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 1% καθώς οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν αρχικά εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ+. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις το Νοέμβριο. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,3% στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,59%, στις 7.310,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,41%, στις 7.453,75 μονάδες.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News