Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια έτους οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια έτους οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά την πρόσφατη καθοδική πορεία. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, οι αποδόσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια έτους, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ενισχύσει το σενάριο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σύντομα σε επιτοκιακές μειώσεις.  

Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν το Νοέμβριο, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2022.

Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008, περίπου 55 μονάδων βάσης, ενώ του ιταλικού αποκλιμακώθηκε περίπου 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2020. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο 2,4% το Νοέμβριο από το 2,9% του Οκτωβρίου, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,7%. 

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκε στο 3,2% το Νοέμβριο, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια ενάμισι έτους. 

Ωστόσο, σε ημερήσια βάση, οι αγορές κρατικού χρέους του ευρώ γνώρισαν κάποιες ρευστοποιήσεις με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,46% και του αντίστοιχου ιταλικού΄να διαμορφώνεται το 4,23% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «τσίμπησε» στο 3,64% και του πενταετούς στο 3,11%. 

«Πιστεύω ότι η αγορά διόρθωσε από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που είχαν φθάσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις οι αποδόσεις», αναφέρει ο Kenneth Broux της Societe Generale.

Traders προεξοφλούν πλήρως ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης θα γίνει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις ενδείξεις στις αγορές παραγώγων. Προηγούμενως έδιδαν μία πιθανότητα 70% για μία τέτοια κίνηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. 

«Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πάντως δεν θέλουν να διακηρύξουν πρόωρα νίκη κατά του πληθωρισμού και θα επαναλάβουν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της ΕΚΤ ότι είναι υπερβολικά νωρίς για επιτοκιακές μειώσεις. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται γρήγορα και το νέο έτος θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να αγνοήσει τα δεδομένα και να συνεχίσει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια», αναφέρει ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος της Capital Economics.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News