Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μεικτά πρόσημα παρά τα καλά νέα

Wall Street: Μεικτά πρόσημα παρά τα καλά νέα

Η Wall Street δυσκολεύεται να βρει «καύσιμα» την Πέμπτη μετά το εντυπωσιακό ράλι των μετοχών που καταγράφηκε αυτό το μήνα, με τους συναλλασσόμενους να μην δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδωσαν ώθηση στα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,69%, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,06%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,37%.

Οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται καθ’ οδόν για τον ισχυρότερο Νοέμβριο από το 2020, με τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq να οδεύουν μάλιστα προς τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδό τους από τον Ιούλιο του 2022. 

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed – έδειξε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, οι traders διατήρησαν τα στοιχήματά τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για τρεις ακόμη συνεδριάσεις προτού αρχίσει να τα μειώνει τον Μάιο. «Αυτό που είδαμε στα στοιχεία PCE σήμερα είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα και είναι μια τάση που έχουμε δει για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Ameriprise Financial. «Επιβεβαιώνει ότι η Fed είναι πιθανό να παραμείνει στάσιμη τον επόμενο μήνα, όταν θα συνεδριάσει για την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της χρονιάς».

Τα σημάδια της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, τα σχόλια ορισμένων αξιωματούχων της Fed που εμφανίζονται υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής και τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε ράλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι αγορές αξιολούν επίσης τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, σύμφωνα με τα οποία οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 218.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν σε υψηλό 2 ετών, υποδηλώνοντας μια αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Μείωση καταναλωτικών δαπανών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News