Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής και συντήρηση θετικού κλίματος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής και συντήρηση θετικού κλίματος

Διατηρείται το θετικό κλίμα και στο σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επηρεαστεί από το rebalancing των δεικτών MSCI

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,12% στις 1.272,7 μονάδες με τον τζίρο σχεδόν στα 12 εκατ. ευρώ. Με οριακές απώλειες κινείται ο τραπεζικός δείκτης, καθώς ΕΤΕ και Eurobank καταγράφουν ήπιες απώλειες, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται Alpha και Πειραιώς.

Παράλληλα, στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Ελλάκτωρ συνεχίζει ανοδικά, ενώ ενισχύονται και οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης. Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι Motor Oil, Coca Cola και Eurobank.

H αγορά επικεντρώνεται πλέον στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία αύριο Παρασκευή. Ο οίκος ενδεχομένως θα ακολουθήσει τους S&P, DBRS και Scope Ratings και θα δώσει κι αυτός την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Ετσι θα απομένει μόνο η Moody’s, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση το 2024.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η νέα ανάλυση του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως θεωρητικά η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα ήδη από το 2020.

Η ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς εξετάζει το κατά πόσον οι αξιολογήσεις των οίκων αντανακλούν τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία και δεδομένα πολιτικού ρίσκου και οικονομικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες 122 οικονομίες. Προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, εξετάστηκαν οι αξιολογήσεις του οίκου Moody’s.

Οπως καταλήγει, οι αξιολογήσεις της Moody’s είναι γενικότερα εξαιρετικά συντηρητικές, καθώς μόνο 22 από τις 123 αντανακλούν τα «πραγματικά» δεδομένα της εκάστοτε οικονομίας. Εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα Πειραιώς διαπιστώνει ότι παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της Moody’s κατά δύο βαθμίδες από Ba3 σε Ba1, η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020.

Παράλληλα, έπειτα από την ολοκλήρωση του roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο, τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ. Εκεί σε λίγες ημέρες (11 Δεκεμβρίου) θα βρεθούν και πάλι στελέχη πολλών ελληνικών εταιρειών για τη συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, στο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο, το οποίο φέτος έχει θέμα «Επιτάχυνση Επενδύσεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη», θα συμμετάσχουν και κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές, διεθνείς επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμοί, καθώς και ανώτερα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News