Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ράλι οι τιμές – Στο 3,61% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε ράλι οι τιμές – Στο 3,61% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς οι αγορές ποντάρουν σε μειώσεις των επιτοκίων, μετά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση το Νοέμβριο. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% αυτό το μήνα από το 3% του Οκτωβρίου και το 2,6% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 3,2% από 3,7% σε ετήσια βάση. 

«Καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμό δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό μίας χώρας αλλά γενικεύεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ κινδυνεύει να υποτιμήσει την κεκτημένη ταχύτητα αυτής της υποχώρησης όπως είχε υποτιμήσει και την κεκτημένη ταχύτητα της αύξησης του πληθωρισμού πριν από δύο χρόνια», αναφέρει ο Carsten Brzeski, στρατηγικός αναλυτής της ING.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 2,42%, αφού μάλιστα προς στιγμή έφθασε στο 2,41%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% και 1,2% το 2025, όμως η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη, συμφωνα με προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που είναι λιγότερο αισιόδοξες από αυτές της γερμανικής κυβέρνησης. 

Ωστόσο, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ξανά εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,17% με πτώση οκτώ μονάδων βάσης, πολύ κοντά σε χαμηλό τριών μηνών. Το spread έναντι των γερμναικών διαμορφώθηκε στις 174 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,61% με το spread στις 123 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,07%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν πιο περιορισμένος στα 96 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News