Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ράλι οι γερμανικές και ιταλικές μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε ράλι οι γερμανικές και ιταλικές μετοχές

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι γερμανικές και ιταλικές μετοχές, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία για το Νοέμβριο, που ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, με τις ιταλικές μετοχές να προσεγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,1%, σε υψηλό τετραμήνου, μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, που υποχώρησαν στο 2,3% από το 3% του Οκτωβρίου. 

Επίσης, υποχώρησαν και οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αποκλιμακώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του τριμήνου, στο 2,4%. 

«Η ΕΚΤ θα δεχθεί έντονες πιέσεις να μειώσει τα επιτόκια. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παραμένει στάσιμος, εάν δεν βρίσκεται ήδη σε ύφεση και ο πληθωρισμός οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,1%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε έως 1,6% φθάνοντας πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει ενισχυθεί 25%, πολύ περισσότερο σε σχέση με την άνοδο 8% του πανευρωπαϊκού STOXX 600. 

O STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,4%, με τις ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του real estate και τεχνολογίας να παρουσιάζουν ράλι 1,5%. 

Η μετοχή της Stellantis ξεχώρισε με άνοδο 5,1%, από τη στιγμή που η ανταγωνίστριά της GM ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 10 δισ.δολαρίων. 

Από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,4% καθώς η εξασθένηση του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών άσκησε πιέσεις στο δείκτη. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, σημειώνοντας ότι δεν έχει δει αρκετή πρόοδο προς το μέτωπο αυτό. 

Μεταξύ των μετοχών, η Philips υποχώρησε 3,7%, καθώς ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνέστησε στους ασθενείς να είναι σε επιφυλακή για θέματα ασφάλειας που αφορούν συσκευές της εταιρείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αϋπνίας. 

 

moneyreview.gr

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News