Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 17:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατέκτησε και τις 1.270 μονάδες με ενισχυμένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατέκτησε και τις 1.270 μονάδες με ενισχυμένο τζίρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε πάνω από τις 1.270 μονάδες, βοηθούμενο από την επιστροφή της ανοδικής κίνησης στις διεθνείς αγορές μετά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις policymakers που ενθαρρύνουν το σενάριο να προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.271,2 μονάδες με άνοδο 0,51% και τον τζίρο στα 107,2 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 1.073,81 μονάδες με την Eurobank να κλείνει στο +1,11%, την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,07% και την ΕΤΕ να κερδίζει 0,55%, ενώ με πτώση 1,65% έκλεισε η Alpha Bank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με άλμα 3,84% έκλεισε η Τέρνα Ενεργ., ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη για Cenergy, OTE, Lamda, Eurobank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Αντιθέτως,  

Η υπέρβαση του ορίου των 1.270 μονάδων δεν είναι ένας εύκολος περίπατος για τον Γενικό Δείκτη και θα απαιτήσει εύλογο χρόνο, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προσπάθεια ωστόσο υποβοηθείται από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως προσθέτει, και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: η εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζεται και διαφαίνεται ότι η διακοπή του πολέμου μπορεί να συνεχιστεί, με τις διαπραγματεύσεις να είναι δυνατό να οδηγήσουν ακόμη και σε εναλλακτικές λύσεις.

Παράλληλα, ξεκινάει η πολυήμερη σύνοδος για το κλίμα στο Ντουμπάι με τη συμμετοχή 200 χωρών και τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι πύλες της κολάσεως έχουν ήδη ανοίξει για τον πολύπαθο πλανήτη μας, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη συντελείται.

Για τις αγορές, πάντως, οι εξελίξεις αυτές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μείωση του γεωστρατηγικού κινδύνου, επιτρέποντας την αποτροπή σεναρίων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, τονίζει ο κ. Τζάνας. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στο ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα να ξεδιπλωθεί, με τις κλιμακούμενες τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους να οδηγήσουν στην κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες τον τελευταίο μήνα του έτους, εκτιμά ο αναλυτής.

Στις διεθνείς αγορές πάντως δείχνει να έχει επανέλθει το μομέντουμ μετά τα θετικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, ενώ στις ΗΠΑ η αναθεωρημένη εκτίμηση έδειξε ανάπτυξη 5,2% το γ’ τρίμηνο έναντι 4,9% της πρώτης εκτίμησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κέρδη με την προοπτική της μείωσης επιτοκίων

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News