Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, οδηγώντας σε στασιμότητα το ράλι του Νοεμβρίου, μετά τα σχόλια διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης τα οποία απομάκρυναν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% με μετοχές όπως Novo Nordisk και LVMH κατέγραψαν απώλειες 3,1% και 1,8% αντίστοιχα. 

Ο κλάδος υγείας σημείωσε πτώση 1,4% με τη βελγική φαρμακοβιομηχανία Argenx να βουλιάζει 10% ασκώντας πιέσεις στον STOXX 600 μετά από έρευνα για τη θεραπεία της κατά αιμμοραγικής διαταραχής, που έδειξε ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αρχικές προσδοκίες της.  

Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ, έχουν ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ξανά εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν και κάλεσε την κεντρική τράπεζα να μην σπεύσει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της υπερβολικά γρήγορα. 

Οι traders δίδουν πιθανότητα 45% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, κατά πολύ χαμηλότερα από το 90% που έδιδαν πριν από δύο εβδομάδες. 

Η μετοχή της Julius Baer υποχώρησε 4,7% καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την ελβετική τράπεζα στη βαθμίδα “underweight” από “equal-weight,” εκδηλώνοντας ανησυχίες για την ποιότητα μέρους του ενεργητικού της. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News