Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση – Αμυνες από τράπεζες και ΔΕΗ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση – Αμυνες από τράπεζες και ΔΕΗ

Οριακές απώλειες κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, περιορίζοντας τις αρχικές εντολές για πωλήσεις, ενώ στο κόκκινο κινούνται ως επί το πλείστον οι διεθνείς αγορές διορθώνοντας τα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο. Το ΧΑ δείχνει έτσι να έχει κατοχυρώσει τις 1.260 μονάδες, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι στην αξιολόγηση της Fitch την ερχόμενη Παρασκευή με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτό τον οίκο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 1.264,69 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 117 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ των 1.259,13 μονάδων (-0,49%) και των 1.266,66 μονάδων (+0,10%). 

Στήριγμα στην αγορά έδωσε ο τραπεζικός δείκτης, όταν γύρισε σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας τελικά με κέρδη 1,23% στις 1.070,77 μονάδες. Ξεχώρισε ιδιαιτέρως η ΕΤΕ με κέρδη 1,51% και νέο εκρηκτικό τζίρο 28,64 εκατ. στα 6,16 ευρώ. Αλμα κατέγραψε και η Alpha κατά 1,94%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι Πειραιώς (0,89%), Εurobank (0,54%). Εξάλλου, στα 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές προσφορές για το senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,875%, από τα επίπεδα του 7,125% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το ομόλογο είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη (6NC5) και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Από εκεί και πέρα, άλμα 2,38% κατέγραψε η ΔΕΗ με ενισχυμένο τζίρο άνω των 12 εκατ., ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη και για Motor Oil (1,89%) και ΕΥΔΑΠ (0,66%). Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν οι Cenergy (-2,73%), Aegean (1,73%), Μυτιληναίος (-1,09%) και ΟΠΑΠ (-0,81%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συσσώρευση της εβδομάδας που πέρασε έδωσε την αφορμή σε αρκετούς τίτλους και για διαφορετικούς λόγους να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, και η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά με κέρδη, με την αγορά να περιμένει νέους ξένους και Ελληνες επενδυτές αλλά και νέες εισαγωγές που θα τονώσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και με τις μετοχές της Πειραιώς αλλά και πότε θα αποφασιστεί να δοθεί το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής. Το θέμα είναι ότι πλέον ο τραπεζικός έχει περάσει σε ξένους θεσμικούς που θα κοιτάξουν να αξιοποιήσουν τον χαμηλό ιδιωτικό δανεισμό στη χώρα μετά την πολυετή κρίση. Αυτό από τη μία θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και από την άλλη θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ, αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance.

Την ίδια ώρα, με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τα σχόλια από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μέσω των οποίων φαίνεται ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού απέχει ακόμη πολλούς μήνες.

Μετά από μία πολύ καλή πορεία τον Νοέμβριο -το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο- ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,5%. Πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου: Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,1%, ο αγγλικός FTSE 100 κατά περίπου 0,17%, ο γαλλικός Cac 40 σημειώνει απώλειες 0,49% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ διολισθαίνει κατά 0,31%. Στη Wall Street, καταγράφονται μεικτά πρόσημα με τον Dow να καταγράφει οριακά κέρδη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μικρές μεταβολές στον απόηχο του ράλι

Τράπεζα Πειραιώς: Έλαβε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για το ομόλογο – Στο 6,875% το επιτόκιο

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια διάσωσης 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News