Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 16:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με σύμμαχο τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με σύμμαχο τις τράπεζες

Οριακές απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς περιορίστηκε αρκετά ή πρωινή διάθεση για κατοχύρωση κερδών, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται διορθωτικά μετά τις τελευταίες εβδομάδες ανοδικής κίνησης.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση 0,08% στις 1.264,39 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 77,8 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πλέον με άνοδο άνω του 1% καθώς η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 1,25%, η Πειραιώς κατά 1,14%, η Alpha κατά 1,61% και η Eurobank κατά 0,54%.

Από εκεί και πέρα, κέρδη καταγράφουν οι ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Βιοχάλκο, ενώ πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cenergy, Aegean και Lamda.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συσσώρευση της εβδομάδας που πέρασε έδωσε την αφορμή σε αρκετούς τίτλους και για διαφορετικούς λόγους να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, και η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά με κέρδη, με την αγορά να περιμένει νέους ξένους και Ελληνες επενδυτές αλλά και νέες εισαγωγές που θα τονώσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και με τις μετοχές της Πειραιώς αλλά και πότε θα αποφασιστεί να δοθεί το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής. Το θέμα είναι ότι πλέον ο τραπεζικός έχει περάσει σε ξένους θεσμικούς που θα κοιτάξουν να αξιοποιήσουν τον χαμηλό ιδιωτικό δανεισμό στη χώρα μετά την πολυετή κρίση. Αυτό από τη μία θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και από την άλλη θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ, αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance.

Την ίδια ώρα, με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τα σχόλια από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μέσω των οποίων φαίνεται ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού απέχει ακόμη πολλούς μήνες.

Μετά από μία πολύ καλή πορεία τον Νοέμβριο -το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο- ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,56%. Πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου: Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,06%, ο αγγλικός FTSE 100 κατά περίπου 0,35%, ο γαλλικός Cac 40 σημειώνει απώλειες 0,6% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ διολισθαίνει κατά 0,25%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια διάσωσης 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Χάνεται το μομέντουμ στις ευρωαγορές – Στο «κόκκινο» οι δείκτες

Τράπεζα Πειραιώς: Έλαβε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για το ομόλογο – Στο 6,875% το επιτόκιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News