Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Χάνεται το μομέντουμ στις ευρωαγορές – Στο «κόκκινο» οι δείκτες

Χάνεται το μομέντουμ στις ευρωαγορές – Στο «κόκκινο» οι δείκτες

Με απώλειες άνοιξαν οι σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τα σχόλια από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μέσω των οποίων φαίνεται ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού απέχει ακόμη πολλούς μήνες.

Μετά από μία πολύ καλή πορεία τον Νοέμβριο -το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο- ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε σήμερα στο «κόκκινο» και με όλους τους επιμέρους τομείς να καταγράφουν απώλειες. Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,5%.

Πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου: Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά τουλάχιστον 0,10%, ο αγγλικός FTSE 100 κατά περίπου 0,50%, ο γαλλικός Cac 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ σημειώνει απώλειες σχεδόν 0,15%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού φαίνεται πως χάθηκε και μαζί της διαλύεται και το χρηματιστηριακό μομέντουμ. Η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να ανεβάσει ξανά το κόστος δανεισμού εάν επιδεινωθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να «βιαστεί», ώστε να επαναφέρει το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Σημειώνεται πως χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε ενώπιον Ευρωβουλευτών ότι η μάχη εναντίον του πληθωρισμού βαίνει καλώς, αλλά σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

PMI: Βαλτώνει η οικονομία της Ευρωζώνης – Σημάδια ύφεσης

Guindos (ΕΚΤ): Υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News