Business & Finance Δευτέρα 27/11/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε απώλειες άνοιξε η εβδομάδα – Πιέσεις από τον κλάδο υγείας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε απώλειες άνοιξε η εβδομάδα – Πιέσεις από τον κλάδο υγείας

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος της εξασθένησης των μετοχών στον κλάδο υγείας, ενώ οι μετοχές του real estate περιόρισαν τις απώλειές τους καθώς στηρίχθηκαν από τα μεγάλα κέρδη της βρετανικής εταιρείας Rightmove. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% με τις μετοχές του κλάδου υγείας να καταγράφουν απώλειες 0,6%. 

Η μετοχή της Evotec και της AstraZeneca υποχώρησε 3,2% και 2% αντίστοιχα, καθώς η Jefferies αναθεώρησε πτωτικά το στόχο της, ενώ η μετοχή της Bayer σημείωσε πτώση 3% καθώς η Berenberg υποβάθμισε το στόχο της για την τιμή μετοχής της εταιρείας. 

Τις απώλειες συγκράτησαν τα κέρδη της Rightmove, της τάξης του 4,5%, καθώς η εταιρεία δεδομένων για την αγορά ακινήτων αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα ετήσια έσοδα. Γενικότερα, ο κλάδος του real estate ανακοίνωσε κέρδη 1,2%. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνονται μεν όπως αναμενόταν, όμως ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει ισχυρός και οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι αβέβαιες. 

Το κλίμα επηρέασαν αρνητικά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών στους βιομηχανικούς ομίλους της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η BASF υποχώρησε 3,1% αφότου η Morgan Stanley υποβάθμισε τη σύστασή της για το γερμανικό όμιλο χημικών σε “underweight” από “equal-weight”. Επίσης, η μετοχή της Casino υποχώρησε περισσότερο από 6%, από τη στιγμή που ο χρεωμένος όμιλος λιανικής της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος για εξαγορά των καταστημάτων υπερμάρκετ και σούπερμακετ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα των ενδιαφερομένων. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,4% στις 15.966,37 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 0,4% και διολίσθησε στις 7.265,49 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος έκλεισε στις 7.460,70 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News