Business & Finance Δευτέρα 27/11/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,78% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 3,78% στην ελληνική 10ετία

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προς το τέλος της εβδομάδας τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων το 2024. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 2,56%. Την Παρασκευή, είχε αγγίξει το 2,66%, το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 10 ημερών. Αναλυτές δεν απέδωσαν τη σημερινή πτώση των αποδόσεων σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, με την αγορά να περιμένει τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει κατεύθυνση. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και το δείκτη ατομικών καταναλωτικών εξόδων στις ΗΠΑ – ένα δείκτη που παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ – θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, παρότι κάποια στατιστικά χωρών για τον πληθωρισμό αναμένεται να ανακοινωθούν πιο γρήγορα, όπως στη Γερμανία την Τετάρτη. 

Η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, ο οποίος θα άρει προσωρινά το φρένο χρέους. 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιο χαλαροί δημοσιονομικοί κανόνες στη Γερμανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ευρωπαϊκή συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη απ΄ό,τι στη σταθερότητα, όπως ανέφερε η Ιταλία πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. 

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνονται όπως αναμενόταν, όμως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για νίκη. Υπογράμμισε επίσης ότι σύντομα θα συζητηθεί για το εάν θα τερματιστούν πιο γρήγορα οι επενεπενδύσεις των ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ.

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 8,5 μονάδες βάσης, στο 4,32% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,78% με το spread στις 125 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,22%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 223 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News