Business & Finance Δευτέρα 27/11/2023, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.260 μονάδες κόντρα στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.260 μονάδες κόντρα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας να έχει κατακτήσει τα επίπεδα των 1.260 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωαγορές καταγράφονται συγκρατημένες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:00 ενισχύεται κατά 0,35% στις 1.263,2 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 52 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,07% με τη Eurobank να ανατρέπει τις αρχικές απώλειες και να καταγράφει πλέον κέρδη 0,90%, ενώ ανοδικά κινούνται και η Alpha (+0,68%), αλλά και η Πειραιώς (+0,38%), ενώ διορθωτικά κινείται η η ΕΤΕ κατά -0,94% στα 6,21.

Εξάλλου, θετικά είδε η αγορά την είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. Η τράπεζα έδωσε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS για την έκδοση. Το ομόλογο θα είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη (6NC5) και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

 Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη καταγράφουν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Μυτιληναίος. Αντιθέτως, πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και των ΕΛΠΕ. 

Στο Λονδίνο πραγματοποιείται επενδυτικό roadshow, σήμερα και αύριο, εκπρόσωποι από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με τουλάχιστον 200 διαχειριστές από 100 ισχυρά επενδυτικά funds, τα διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν οι τράπεζες, καθώς συνεχίζεται και η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο, με την επιτυχία του placement στην Εθνική Τράπεζα να δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον. Αναφορά αναμένεται να γίνει επίσης στην ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος όπως και στη διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ. 

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Πατέλης, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Π. Μυλωνάς (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής), Χρ. Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Financial Holdings), Φ. Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) και Β.Ψάλτης (διευθύνων σύμβουλος, Alpha Services and Holdings). 

Επίσης στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν και οι κ.κ. Ε. Μυτιληναίος, Π. Τζανννετάκης ( CEO της Motor Oil), ο Κ. Μαύρος (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Α. Εξάρχου (CEO της Ιντρακάτ).

Οι εισηγμένες που συμμετέχουν στο roadshow του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο, ενώ θα συμμετέχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Την ίδια ώρα, πτωτικά, κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της δημοσίευσης μιας σειράς από οικονομικά στοιχεία-κλειδιά, τα οποία θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πορεία της Ευρώπης το 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 0,12%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,15%, ενώ πτωτικές τάσεις εμφανίζουν ο FTSE 100 του Λονδίνου (-0,29%), όπως και ο FTSE MIB του Μιλάνου (-0,13%), αλλά και ο γαλλικός CAC 40 (-0,03%).

Βαρίδι στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αποτελούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ πρόκειται να διενεργηθεί την Πέμπτη, 30/11, μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με senior preferred ομόλογο

Ευρωαγορές: Υποτονικό κλίμα με βαρίδι τις πετρελαϊκές εταιρείες 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News