Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε μικρή άνοδο στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε μικρή άνοδο στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και για δεύτερη συναπτή εβδομάδα, την ώρα που οι επενδυτές παρακολουθούν τα στοιχεία από τη Γερμανία για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% στη συνεδρίαση, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με κέρδη 0,9%, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα εταιρικά κέρδη και στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων. 

«Υπάρχει και μία υποτονικότητα γενικά λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τους επενδυτές να είναι απρόθυμοι να ανοίξουν νέες θέσεις εάν πρώτα δεν βεβαιωθούν ότι η Fed έχει φθάσει σε κορύφωση των επιτοκίων», όπως αναφέρει ο Τζιλς Κόγκλαν, στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας GCFX. 

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες επικοινωνούν με τις αγορές με πολύ συγκρατημένο τρόπο….γιατί εάν αφήσουν τις προσδοκίες ότι έρχονται επιτοκιακές μειώσεις, διαφορετικά θα δημιουργήσουν το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν», προσθέτει ο Κόγκλαν. 

Σε εβδομαδιαία βάση, οι μετοχές του real estate υπολείπονται των υπόλοιπων κλάδων, ενώ τα μίντια και οι μετοχές του τομέα λιανικής παρουσίασαν μεγάλα κέρδη.  

Ο κλάδος χημικών καθοδήγησε τα κέρδη με άνοδο 0,9% καθώς η γερμανική BASF ενισχύθηκε 1,8% αφότου το Bloomberg ανακοίνωσε ότι η Abu Dhabi National Oil εξετάζει πιθανή εξαγορά του τμήματός της Wintershall Dea. 

H Forvia και η Continental ενισχύθηκαν 2,5% και 2% αντίστοιχα, καθώς η Barclays αναβάθμισε και τις δύο εταιρείες ανταλλακτικών μερών σε overweight. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,22% στις 16.029,49 μονάδες μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για το ΑΕΠ τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση για συρρίκνωση 0,1% το γ’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο. 

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 7.292,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος στις 7.488,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,67% στις 29.432 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,34% στις 9.939 μονάδες.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News