Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδο αποδόσεων – Πιο ανθεκτικά τα οικονομικά στοιχεία

Ομόλογα: Μικρή άνοδο αποδόσεων – Πιο ανθεκτικά τα οικονομικά στοιχεία

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τις ανησυχίες για ύφεση με τα σχόλια διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ότι είναι υπερβολικές οι προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις το 2024. 

Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν παρουσιάζουν τόσο αρνητική επίδοση όσο αναμενόταν. Ξεχωριστά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή το Νοέμβριο, γεγονός που ώθησε σε άνοδο τις αποδόσεις. 

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν επανέλαβε ότι είναι πιθανή μία νέα αύξηση των επιτοκίων, αφότου ο Βέλγος ομόλογός του Πιερ Βουνς προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να εκφράζονται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,65%, σε υψηλό μιάμισης εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης. 

«Οι σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να περιορίσουν την ανάγκη για πιο επιθετική νομισματική πολιτική», αναφέρει ο Μπένιαμιν Σρέντερ της ING. 

Επίσης, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ifo, με αναλυτή της Capital Economics να δηλώνει ότι τα στοιχεία του Ifo είναι σύμφωνα με την προοπτική ύφεσης παρά τη σημερινή άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. 

Την ίδια στιγμή, αναλυτές προειδοποιούν για σημαντικό αντίκτυπο από τη δημοσιονομική κρίση στη Γερμανία εάν το Βερολίνο δεν βρει λύση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 4,39% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 173 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το χαρακτηριστικό ήταν ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, διαμορφούμενος στα 223 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 3,81% με το spread στις 120 μονάδες βάσης. 

Επίσης, το spread μεταξύ ολλανδικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 33 μονάδες βάσης, αφότου το κόμμα του αντιευρωπαϊκού, ακροδεξιού βετεράνου πολιτικού Γκρέετ Γουίλντερς κέρδησε 37 από τις 150 έδρες στις εκλογές της Τετάρτης. 

Το spread διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων στις 35,5 μονάδες βάσης, αφού κινείται μεταξύ 40 και 25 μονάδων βάσης από τον Ιούλιο. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News