Business & Finance Δευτέρα 27/11/2023, 07:12
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη φυγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Γιατί στρέφονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια

Η μεγάλη φυγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Γιατί στρέφονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια

Πριν από μερικές δεκαετίες, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρείτο κορυφαίο για τις εταιρείες που ήθελαν να μπουν στην αγορά, ιδίως αφότου συγχωνεύθηκε με μικρότερα χρηματιστήρια βρετανικών πόλεων. Τώρα όμως, τα βλέμματα φαίνεται να στρέφονται προς τις ΗΠΑ και κατά κύριο λόγο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τον τεχνολογικό Nasdaq.

Η μεταφορά μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Smurfit Kappa, η Flutter Entertainment kai η CRH, από χρηματιστήρια της ηπείρου σε αμερικανικές αγορές γίνεται όλο και συχνότερο φαινόμενο. Άλλες επιχειρήσεις προβαίνουν απευθείας σε αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, ενώ όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η επιλογή της διπλής παρουσίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτό που «μαγνητίζει» περισσότερο τις ευρωπαϊκές εταιρείες στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς και η δυνατότητα επαφής με πολύ μεγαλύτερες αγορές. Παράλληλα, ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA) δρομολογεί δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα και βιώσιμα προγράμματα και τους σχετικούς κλάδους, προσφέροντας έτσι τεράστιες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διευκολύνει τις εταιρικές επενδύσεις σε κλάδους-κλειδιά, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που παλεύουν με τη γραφειοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, η εισαγωγή στον Nasdaq θεωρείται πηγή μεγάλων ευκαιριών, ιδίως προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για άντληση χρηματοδότησης στο μέλλον. Επιπλέον πλεονεκτήματα μπορεί να έχουν οι εταιρείες ημιαγωγών και τεχνητής νοημοσύνης, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά επενδυτικά προγράμματα με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με το euronews, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που στρέφονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια ανήκουν συχνά σε αμερικανικά venture capitals ή παίρνουν στήριξη από κεφάλαια με βάση στις ΗΠΑ.

Τέλος, οι αμερικανικές μετοχές κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αποτελούν περίπου το 70% του δείκτη MSCI World. Τέτοιες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Apple και η ΙΒΜ, ανεβάζουν την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πολύ υψηλότερα από τα χρηματιστήρια του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας σωρευτικά.

Κίνδυνοι και στις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ ταχύτερη από την ευρωπαϊκή ή τη βρετανική, επιτρέποντας στα χρηματιστήρια να διογκώσουν σημαντικά την αξία τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Επίσης, τα αμερικανικά χρηματιστήρια πήραν ώθηση από τα δυσθεώρητα οικονομικά μεγέθη αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Nvidia, που πολλαπλασίασαν τα έσοδά τους τα τελευταία χρόνια.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία διαφεύγει κάθε κίνδυνο. Αντιθέτως, ο επενδυτικός κόσμος παρακολουθεί στενά τη νομισματική πολιτική της Fed, φοβούμενος ότι θα σπρώξει την οικονομία σε ύφεση.

Επίσης, εάν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τότε είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως τρόφιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Τέλος, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους ημιαγωγούς έχουν κλιμακωθεί, με την αμερικανική πλευρά να επιβάλλει δασμούς. Εάν η Κίνα «απαντήσει» με σκληρούς περιορισμούς στις εξαγωγές είναι πιθανό να επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Mark Mobius: Αποσύρεται ο «Ιντιάνα Τζόουνς των αναδυόμενων αγορών»

UBS: Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές – Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News