Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Οριακές διακυμάνσεις μετά τα στοιχεία για τη Γερμανία

Ευρωαγορές: Οριακές διακυμάνσεις μετά τα στοιχεία για τη Γερμανία

Οριακή μεταβολή καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την επιβεβαίωση της οικονομικής στασιμότητας στη Γερμανία και ενώ η αργία των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ συνεχίζει να κρατά καθηλωμένες τις συναλλαγές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές απώλειες 0,01%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,04%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται οριακά κατά 0,04% και ο βρετανικός FTSE χάνει 0,36%.

Τα στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν μείωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από αύξηση 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Η ιδιωτική κατανάλωση λειτούργησαν σαν βαρίδι για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο (-0,3%), ενώ η κρατική κατανάλωση (+0,2%) και οι επενδύσεις (+1,1%) στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα. Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. 

Η πιθανότητα μιας ήπιας ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους παραμένει, εντείνοντας τη συζήτηση σχετικά με το τι θα κάνει στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα επιτόκιά της. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τον Οκτώβριο, μετά από ένα πρωτοφανές σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αφομοίωναν τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο μέρος της καταπολέμησης της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Στα θετικά νέα, το Ισραήλ και η Χαμάς πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα μια τετραήμερη εκεχειρία με την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 13 ισραηλινών γυναικών και παιδιών ομήρων που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την οικονομική στασιμότητα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News