Business & Finance Πέμπτη 23/11/2023, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ηπια πτώση με πιέσεις σε Jumbo και τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ηπια πτώση με πιέσεις σε Jumbo και τράπεζες

Ασθενείς πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μια μέρα που αναμένεται χαμηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.257,5 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,1% με την αξία των συναλλαγών στα 13,5 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,3% καθώς μόνο η Alpha σημειώνει ήπια άνοδο 0,13%, ενώ πτωτικά κινούνται η Πειραιώς (-0,95%), η Eurobank (-0,87%) και η ΕΤΕ (-0,48%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Elvalhalcor και της Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo με βουτιά άνω του 4%, καθώς διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1,47 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, πολλές θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α. «έκρυβαν» νέες αναλύσεις της JP Morgan. Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επιλογές του για το 2024 λόγω των εισροών που θα δουν έπειτα από την αναβάθμιση της Ελλάδας και από τη Fitch, σε επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα εκτιμά πως και η Moody’s θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα το 2024. Σημειώνεται πως πρόσφατα η JP Morgan δήλωσε πως αγόρασε ελληνικά ομόλογα ενόψει και των περαιτέρω αναβαθμίσεων που περιμένει στην αξιολόγηση της Ελλάδας.

Σε άλλη ανάλυσή της αναφέρει ότι είχε συναντήσεις με επενδυτές των ΗΠΑ σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, με θέμα τις τράπεζες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών, με μεγάλο ποσοστό των διαχειριστών να έχει ήδη επενδύσει στις μετοχές τους, ενώ όσοι δεν είχαν ακόμη επενδύσει φάνηκαν πρόθυμοι να αποκτήσουν έκθεση σ’ αυτές.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτική άνοδος καταγράφεται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,o5% με τον κλάδο ενέργειας να ενισχύεται παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της αναβολής της συνάντησης του ΟΠΕΚ. Οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος ταξιδίων καταγράφουν ήπιες απώλειες. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,11%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,01%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,08%.

Στη Wall Street, την παραμονή της αργίας, περισσότερες από το ήμισυ των υπό διαπραγμάτευση μετοχών κινήθηκανανοδικά, σε μία εξέλιξη που δείχνει διεύρυνση του ράλι της αγοράς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Αναθερμάνθηκε το ράλι – Άνοδος περίπου 200 μονάδων για τον Dow

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News