Business & Finance Πέμπτη 23/11/2023, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής εν μέσω αργίας στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής εν μέσω αργίας στις ΗΠΑ

Επιφυλακτική άνοδος καταγράφεται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης την ώρα που οι αγορές στη ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,15% με τον κλάδο ενέργειας να ενισχύεται παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της αναβολής της συνάντησης του ΟΠΕΚ. Οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος ταξιδίων καταγράφουν ήπιες απώλειες. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,22%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,04%.

Το ζήτημα που ταλανίζει τις αγορές είναι αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις και αν ναι, πότε θα αρχίσουν να τα μειώνουν. Αυτή η συζήτηση είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί την Πέμπτη με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του περασμένου Οκτωβρίου, κατά την οποία ΕΚΤ διέκοψε ένα πρωτοφανές σερί 10 συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα σχόλια των policymakers μετά τη συνεδρίαση θολώνουν τα νερά, καθώς τα ήπια σχόλια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο έρχονται σε αντίθεση με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ που προειδοποιεί έναντι των πρόωρων πανηγυρισμών.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται επίσης να δημοσιευθούν οι δείκτες PMI του Νοεμβρίου, οι οποίοι είναι πιθανό να υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τις πιθανές συνέπειες της νίκης του Ολλανδού ακροδεξιού λαϊκιστή Geert Wilders στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μειώσεις φόρων για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της ετήσιας φθινοπωρινής δήλωσης, ενώ παράλληλα επιχείρησε να δώσει μόνιμα επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στη δοκιμαζόμενη βρετανική οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News