Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 22:06
ΑΓΟΡΕΣ

J. Nagel (Bundesbank): Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επιτόκιο

J. Nagel (Bundesbank): Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επιτόκιο

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στην κορυφή του κόστους δανεισμού της, αν και μια νέα έξαρση του πληθωρισμού μπορεί να απαιτήσει περισσότερη σύσφιξη.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το επίπεδο που βλέπουμε ως το τελικό επιτόκιο», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος νομισματικής πολιτικής της Γερμανίας σε φοιτητές στο Μιλάνο την Τετάρτη. «Νομίζω ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που είναι για λίγο καιρό».

Οι συνεχόμενες επιτοκιακές αυξήσεις που έχει κάνει η ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει τους περισσότερους παρατηρητές να προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού. Οι αξιωματούχοι παρέμειναν σε στάση αναμονής τον Οκτώβριο και η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια μείωση δεν θα συμβεί στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Οι αγορές δεν έχουν πειστεί, ποντάροντας σε μείωση του επιτοκίου ήδη από τον Απρίλιο, μια ιδέα που έχουν απορρίψει τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο Nagel.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ακόμη γύρο πληθωρισμού», δήλωσε. «Έτσι, κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει».

Οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν αυξήσει την προοπτική ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να υποστεί σοβαρότερη ζημιά, με τον αντιπρόεδρο Luis de Guindos να δηλώνει νωρίτερα την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για τη λεγόμενη ήπια προσγείωση μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι.

Ο Nagel είναι πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί ότι η ευρωζώνη μπορεί να «εισέλθει σε μια κατάσταση όπου δημιουργούνται οι συνθήκες για μια σκληρή προσγείωση -το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης της οικονομίας έχει λάβει χώρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Nagel δήλωσε ότι υποστηρίζει την αναθεώρησή τους. 

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η άποψη που επικρατεί παντού στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες κ.λπ. ότι πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο που να είναι ισχυρό αλλά να λειτουργεί για όλους», δήλωσε. «Θα πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για κάθε χώρα, ώστε να φτάσουμε σε κανόνες που να φέρνουν τα δημοσιονομικά χρέη σε ευθυγράμμιση».

Ο Nagel προέβλεψε ότι παρά την αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών θα οδηγηθούν σε μία κοινή συμβιβαστική λύση.

«Μάθαμε πριν από 15 χρόνια πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν αυτοπεποίθηση», είπε. «Πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο που να είναι ισχυρό, αλλά να λειτουργεί επίσης για όλους, με τον τρόπο που το παλιό πλαίσιο λειτουργούσε επί 25 χρόνια», κατέληξε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Centeno (EKT): Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δείχνουν να έχουν ρίξει άγκυρα

ΕΚΤ: Καμπανάκι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα – Δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις από τα επιτόκια

Λαγκάρντ: Πρόωρο να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News