Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 19:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά εν όψει της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά εν όψει της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου οι δηλώσεις μίας σειράς αξιωματούχων δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν τους επενδυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι καθοδική.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 2,56%. Η απόδοση άγγιξε υψηλό 12ετίας στο 3,024% στις αρχές Οκτωβρίου, προτού υποχωρήσει σημαντικά στον απόηχο των νέων στοιχείων σε ΗΠΑ και Ευρώπη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 4,32%, χαμηλότερα από το υψηλό 11ετίας του 5,025% του Οκτωβρίου. 

Ο Τζούσι Χίλτζανεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της SEB, δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι χωρίς κατεύθυνση, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών αύριο Πέμπτη. 

«Επιπλέον, είδαμε μαζικές κινήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα μία τάση σταθεροποίησης». 

Οι συναλλασσόμενοι πάντως στην αγορά ομολόγων δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα κινηθούν προσεκτικά και θα αυξήσουν τα επιτόκια μόνο εάν σταματήσει η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε επιφυλακτική την Τρίτη λέγοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. 

Ωστόσο, ο Μάριο Σεντένο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, είπε ότι οι αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης την πολιτική της ΕΚΤ θεωρώντας ότι πλησιάζει η αντίστροφη μέτρηση. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών κινήθηκε στις 174 μονάδες βάσης, με πτώση μόλις μίας μονάδας βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς τσίμπησε οριακά στο 3,75% με το spread στις 124 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,27%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφθασε στα 170 εκατ. ευρώ. 

Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των 10ετών μετρίασαν την αρχική τους πτώση αφότου τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα αποσταθεροποίησαν την αγορά. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News