Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη παρά τις πιέσεις στην ΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη παρά τις πιέσεις στην ΕΤΕ

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών με πρωταγωνίστρια για μια ακόμα μέρα την Εθνική στην «είσοδο» των νέων μετοχών της τράπεζας, καθώς οι νέοι τίτλοι από το πρόσφατο placement πιστώθηκαν χθες στους λογαριασμούς των επενδυτών.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.250,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,69% με την αξία των συναλλαγών στα 36,4 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,3% υπό το βάρος των απωλειών 2,8% στη μετοχή της ΕΤΕ, ενώ στο πράσινο διαπραγματεύονται οι τρεις άλλες συστημικές τράπεζες, καθώς η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,58%, η Eurobank κατά 0,58% και η Alpha κατά 0,43%. 

Εξάλλου, επιτυχημένη κρίνεται η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) της Eurobank, για το οποίο δέχθηκε προσφορές από 101 επενδυτές. Η συνολική ζήτηση έφτασε το 1,6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τουλάχιστον τρεις φορές το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Εξ ου και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η απόδοση διαμορφώθηκε σε 5,875% από 6,25% που ήταν αρχικά. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Jumbo, της Aegean και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Evalhalcor και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η ελληνική αγορά έχει όλες τις βάσεις να κινηθεί υψηλότερα το επόμενο διάστημα, έστω κι αν μεσολαβήσει έντονη μεταβλητότητα.

Οπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στον βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν παρουσιάσει σημαντικές διαταραχές, η ανοδική κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς μάλιστα τα μεγέθη του 9μήνου, που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της βελτίωσης των βασικών μεγεθών των εταιρειών κατά το β΄ εξάμηνο.

Και αυτά τη στιγμή που η Scope Ratings επισημαίνει ότι ακόμη και στο αρνητικό σενάριο που αφορά συνθήκες στασιμοπληθωρισμού για την ελληνική οικονομία, δεν θα απειληθεί η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας που έχει ήδη δοθεί από τρεις οίκους αξιολόγησης –S&P, DBRS και Scope– και αναμένεται να δοθεί την 1η Δεκεμβρίου και από τη Fitch.

Αλλωστε να σημειωθεί ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για να υποστηριχθεί μια θετική κίνηση από τη Fitch, ειδικά έπειτα και από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι οίκοι έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει πως η περαιτέρω βελτίωσή του αποτελεί έναν από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Eurobank: Προσφορές από 101 επενδυτές για το senior preferred ομόλογο – Περίπου 70% ξένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News