Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα πρακτικά της τελευταία συνεδρίασης της Fed αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωση η «αγαπημένη» της ΑΙ, Nvidia.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,38%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,48%, ο βρετανικός FTSE καταγράφει άνοδο 0,24%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,46%.

Οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρά κέρδη τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Στα πρακτικά της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, επαναλαμβάνεται η θέση των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα χρειαστεί να διατηρηθούν τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αναφέρεται ότι θα χρειαστεί ένα πληθωριστικό σοκ για να εξετάσουν οι policymakers άλλη μια αύξηση. 

«Κατά τη συζήτηση των προοπτικών νομισματικής πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρίνουν ότι είναι κρίσιμο η κατεύθυνση να διατηρηθεί επαρκώς περιοριστική ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Επιτροπή με την πάροδο του χρόνου», αναφέρεται στα πρακτικά.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινούνταν με μεικτά πρόσημα. 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή διορθωτική κίνηση εν μέσω της αξιολόγησης των πρακτικών της Fed, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί τα αποτελέσματα της Nvidia με τα futures της μετοχής να διολισθαίνουν άνω του 1%η. Τα προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα του τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι οι εξαγωγικοί περιορισμοί στην Κίνα θα επιβαρύνουν το τέταρτο τρίμηνο.Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο, όπως και τις προβλέψεις του για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά οι προσδοκίες στη μετοχή του είναι ήδη μεγάλες.

Στην Ευρώπη, η Thyssenkrupp ανακοίνωσε βαριά απομείωση της αξίας της μονάδας χάλυβά της λόγω των «ζοφερών» προοπτικών, υπογραμμίζοντας την πρόκληση στις προσπάθειες να κερδίσει τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH ως συνιδιοκτήτη για την επιχείρηση.

Αντιθέτως, ο βρετανικός όμιλος λογισμικού Sage ενισχύεται κατά 8%, μετά την ανακοίνωση ισχυρής αύξησης των λειτουργικών κερδών, αλλά και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 350 εκατ. λιρών (438,5 εκατ. δολαρίων).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Τέλος στην πενθήμερη άνοδο S&P 500 και Nasdaq

Ευρωπαϊκές μετοχές: Aπότομη πτώση στην Ιταλία υπό το βάρος των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News