Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις του ευρώ – Με το βλέμμα στα πρακτικά της Fed

Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις του ευρώ – Με το βλέμμα στα πρακτικά της Fed

Με πτώση έκλεισαν οι ομολογιακές αποδόσεις στη Γερμανία, αν και απέχουν από το χαμηλό διμήνου που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στις αρχές του 2024. 

Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος δήλωσε χθες ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτοκιακές μειώσεις, ενώ ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε κορύφωση και θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,6%, αφού αυξήθηκαν τρεις μονάδες βάσης τη Δευτέρα. 

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάγωσε τις δεσμεύσεις της για νέες δαπάνες καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεπεράσει την κρίση του προϋπολογισμού που συνεχώς βαθαίνει. 

«Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν  για αλλαγές στον προϋπολογισμό οι τρεις εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Επίσης τα spread των πορτογαλικών και ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών περιορίστηκαν, διατηρώντας την κεκτημένη καθοδική πορεία, αφότου η Moody’s βελτίωσε τις αξιολογήσεις της για τις δύο χώρες. Το spread των πορτογαλικών διαμορφώθηκε στις 61 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας περιορίστηκε στις 57,3 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου. 

Αντίστοιχα, το ιταλικό spread διαμορφώθηκε στις 174 μονάδες βάσης, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε αγγίξει νέο χαμηλό διμήνου στις 170 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ενδοσυνεδριακά έως το 3,73%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News