Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Aπότομη πτώση στην Ιταλία υπό το βάρος των τραπεζών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Aπότομη πτώση στην Ιταλία υπό το βάρος των τραπεζών

Οι ιταλικές μετοχές έμειναν πίσω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές υπό το βάρος των τραπεζικών μετοχές, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε οριακά 0,1%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με μεγάλες απώλειες 1,3% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός. 

Η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena απώλεσε 7,9% της αξίας της, από τη στιγμή που η Ιταλία πώλησε μερίδιο 25% στην αρχαιότερη τράπεζα του πλανήτη. Η μετοχή της Banco υποχώρησε 4% αφότου η Deutsche Bank υποβάθμισε την ιταλική τράπεζα σε «hold» από «buy» απομακρύνοντάς την από τον κατάλογο με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για τα επόμενα τρίμηνα, μία ημέρα αφότου ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος σημείωσε ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις για επιτοκιακές μειώσεις. 

Σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κέρδη το 2024, καθώς είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν κορυφωθεί την ώρα που η οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. 

Οι μετοχές του κλάδου real estate παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 2,1%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Teamviewer υποχώρησε 12,4% από τη στιγμή που η Deutsche Bank ανακοίνωσε placement για 13 εκατ. μετοχές στη γερμανική εταιρεία λογισμικού με discount 8% από το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Η μετοχή της LVMH υποχώρησε 1,9% καθώς η UBS υποβάθμισε τη γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών σε neutral από buy. Ο κλάδος σημείωσε πτώση 0,6%. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά 0,01% στις 15.900,53 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,2% και έκλεισε στις 7.229,45 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αποδυναμώθηκε επίσης 0,2% και διολίσθησε στις 7.481,99 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News