Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτή εικόνα – Μικρά κέρδη 0,1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτή εικόνα – Μικρά κέρδη 0,1% για τον STOXX 600

Με μεικτή εικόνα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, μετά από μία δυναμική εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε επιτοκιακές μειώσεις. Ωστόσο, η Bayer γνώρισε την χειρότερη ημερήσια επίδοση μέχρι σήμερα ασκώντας πιέσεις στον κλάδο υγείας και στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Φρανκφούρτης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% αφότου ενισχύθηκε περίπου 3% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη διάρκεια του 2024, με την πρώτη να γίνεται τον Απρίλιο. 

«Οι αγορές έχουν βγάλει τα όπλα. Αυτό θα οδηγήσει σε μία συνεχή αναπροσαρμογή των προσδοκιών ως προς την πρώτη μείωση – και αυτό είναι το πιο σημαντικό επειδή αυτό σημαίνει αλλαγή αντίληψης στον τρόπο σκέψης των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει η Ντανιέλα Χάθορν, αναλύτρια της Capital.com. 

Οι μετοχές ενέργειας καθοδήγησαν τα κέρδη, ενισχυόμενες 1,3% και ακολουθώντας την άνοδο των τιμών ενέργειας στην προοπτική ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να εξετάσει την παράταση της μείωσης της παραγωγής του και το επόμενο έτος. 

Ο κλάδος υγείας υποχώρησε 0,4% αφότου η Bayer βούλιαξε 18%, αγγίζοντας προς στιγμή το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 14 ετών, στον απόηχο της ματαίωσης μιας μεγάλης δοκιμής τελευταίου σταδίου σε ένα νέο φάρμακο κατά των θρομβώσεων.

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,1%. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησαν συνεχίζοντας την καθοδική πορεία μετά την πτώση ρεκόρ του Σεπτεμβρίου. 

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν άνοδο μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s, σε μία απρόσμενη στήριξη για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,2%, καθώς το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών αποκλιμακώθηκε, προσφέροντας μία ανάσα στους επενδυτές. «Με τη Μελόνι στην κυβέρνηση, είδαμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για την Ιταλία και η αναβάθμιση του outlook από τον Moody’s είναι μία κίνηση που αντανακλά τη σταθερότητα στην πιστωτική αγορά και αυτό σίγουρα θα βελτιώσει το κλίμα», αναφέρει η Χάθορν. 

Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,8%, διευρύνοντας τα κέρδη του για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.246,93 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,1% της αξίας του στις 7.496,36 μονάδες.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News