Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αντίθετους ρυθμούς οι αποδόσεις σε ευρωπεριφέρεια και «πυρήνα»

Ομόλογα: Σε αντίθετους ρυθμούς οι αποδόσεις σε ευρωπεριφέρεια και «πυρήνα»

Mε άνοδο άνοιξε την εβδομάδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, με τους επενδυτές να παίρνουν μία ανάσα μετά από το ράλι των τιμών την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, τα ομόλογα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας υπεραπέδωσαν μετά τις αναβαθμίσεις από τον οίκο Moody’s. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό δυόμισι μηνών, ενώ οι αγορές χρήματος αύξησαν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις, προεξοφλώντας μείωση των επιτοκίων κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους. 

Η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο Βαα3 – μία βαθμίδα κάτω από την κατηγορία junk – ενώ αναβάθμισε την προοπτική από αρνητική σε σταθερή. Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν υποβάθμιση, με ορισμένους απλώς να αναμένουν μία καλύτερη προοπτική. 

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α3 από Βαα2 παρά την πολιτική κρίση που πυροδότησε η παραίτηση του πρωθυπουργού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,61%, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει στο 2,51% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,33% με πτώση δύο μονάδων βάσης με το spread έναντι του γερμανικού στις 170,4 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου. 

«Η απόφαση του Moody’s για την Ιταλία σημαίνει ότι το ιταλικό χρέος θα συνεχίσει να απολαμβάνει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αποκλείοντας μία πολιτική κρίση, κάτι άλλωστε που οι αγορές θεωρούν απίθανη αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, αναλυτής της Allianz Global Investors.   

To spread των πορτογαλικών 10ετών έναντι των γερμανικών διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου. 

«Τα πορτογαλικά ομόλογα παρουσιάζουν καλές επιδόσεις φέτος και διαπραγματεύονται σε επίπεδα σχετικά υπερτιμημένα σε σχέση με τα ισπανικά», αναφέρει ο Φρανσέσκο Ντι Μπέλα, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit, o oποίος θεωρεί ότι το spread πορτογαλικών/γερμανικών να περιοριστεί περαιτέρω. 

Η ελληνική αγορά ακολούθησε την περιφέρεια, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 60 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,80% με το spread στις 123 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε στο 3,30%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News