Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Επιφυλακότητα με το βλέμμα ξανά στους κεντρικούς τραπεζίτες

Ευρωαγορές: Επιφυλακότητα με το βλέμμα ξανά στους κεντρικούς τραπεζίτες

Μικρές μεταβολές καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς επιβραδύνεται ο καταιγισμός των εταιρικών αποτελεσμάτων και επανέρχονται ο ανησυχίες για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί μολις 0,11% στις 455,44 μονάδες με τον κλάδο Υγείας να ενισχύεται κατά 0,57%, ενώ ηγείται των κερδών ο κλάδος ενέργειας. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,11%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,35%. Ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει οριακή πτώση 0,03%, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,57%.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη την περασμένη εβδομάδα – με τον γερμανικό DAX να είναι ο πρωταγωνιστής στο +3,7% – αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο τέλος του παρατεταμένου κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο από 6,7% τον Σεπτέμβριο. 

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, με τις γερμανικές τιμές παραγωγού να μειώνονται κατά 11,0% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συνεχίζοντας την πτωτική τάση μετά την πτώση-ρεκόρ του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι policymakers της ΕΚΤ επιμένουν να διαψεύδουν τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων σύντομα, καθώς δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το στόχο. «Δεν θα ήταν συνετό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σε ομιλία του την Παρασκευή. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση».

Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες πρόκειται να μιλήσουν τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, του διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ τα σχόλιά τους θα αναλυθούν προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών ή θα γίνει νέα παύση;

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο 2,8% στην εβδομάδα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News