Business & Finance Κυριακή 19/11/2023, 12:35
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών ή θα γίνει νέα παύση;

Wall Street: Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών ή θα γίνει νέα παύση;

Οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν το ράλι τους ή θα κάνουν νέα παύση; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές καθώς ο S&P 500 οδεύει προς το τέλος του έτους με νέα ύψη στον ορίζοντα. 

Οι ενδείξεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού έχουν πυροδοτήσει ελπίδες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις, συμβάλοντας στη συνέχιστη του ράλι που έχει ωθήσει το δείκτη S&P 500 σε άνοδο άνω του 9% από τα τέλη Οκτωβρίου. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο δείκτης ενισχύεται 18%, ενώ απέχει λιγότερο από 2% από το υψηλό του τρέχοντος έτους που άγγιξε τον Ιούλιο. Από το ιστορικό του κλείσιμο που ήταν τον Ιανουάριο του 2022, απέχει περίιπου 6%. 

Το εάν θα καταφέρει να αγγίξει τα παραπάνω επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα εξαρτηγθεί εν μέρει από το πόσο πεπεισμένοι είναι οι επενδυτές ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μία ομαλή προσγείωση, που σημαίνει ότι η Fed θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία. Μέχρι στιγμής, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στη πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική, παρότι κάποιοι δείκτες της αγοράς εργασίας και της καταναλωτικής ζήτησης δείχνουν υποχώρηση. 

Οι αυξανόμενες αποτιμήσεις και οι ομολογιακές αποδόσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αποτελούν ακόμη ένα εμπόδιο. Υπάρχουν όμως και εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τα περαιτέρω κέρδη. 

«Υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στον χαμηλότερο πληθωρισμό και τις καλύτερες προοπτικές για μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο Γιανγκ-Γιου Μα της BMO Wealth Management.

H αισιοδοξία των επενδυτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την έκθεση των διαχειριστών κεφαλαίου να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, από το χαμηλό έτους που άγγιξε τον προηγούμενο μήνα.

Reuters Graphics
Reuters Graphics

Τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία γνώρισαν εισροές της τάξης των 9,33 δισ.δολαρίων την εβδομάδα έως τις 15 Νοεμβρίου, τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες από τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. 

Aναλυτές της Ned Davis Research, που δίδουν σύσταση overweight για τις μετοχές, δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα ομόλογα και να στραφούν στις μετοχές. Βασικός παράγοντας, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Οκτωβρίου. 

Ο Ρόμπερτ Πάβλικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Dakota Wealth, ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών των επενδυτών έχει απομακρυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εταιρική κερδοφορία τρίτου τριμήνου. «Τόσο οι μικροεπενδυτές όσο και οι θεσμικοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων τείνουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι μετοχές είναι το καλύτερο ενεργητικό για να επενδύσει κάποιος από τώρα και έως τα τέλη του έτους», αναφέρει ο Πάβλικ. 

Η εποχικότητα είναι επίσης ένας παράγοντας που ευνοεί τις μετοχές: Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος αποτελούν το δεύτερο και τρίτο καλύτερο μήνα του έτους από πλευράς αποδόσεων από το 1950, με κέρδη 1,5% και 1,4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή. 

Μία πηγή ανησυχίας είναι ωστόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα 18,7 πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη 12μήνου, αρκετά πιο πάνω από το μακροπροπρόθεσμο μέσο όρο του 15,6, σύμφωνα με το LSEG Datastream.

Ο Τζέισον Πράιντ της Glenmede ανέφερε ότι η εταιρεία του δίδει σύσταση underweight για τις μετοχές και στρέφεται περισσότερο σε μετρητά και ομόλογα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. 

Η πρόσφατη άνοδος των μετοχών σημαίνει ότι «ο πήχης για θετικές εκπλήξεις είναι υψηλότερος», ανέφερε ο Κέιθ Λέρνερ της Truist Advisory Services.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Υποτονική συνεδρίαση, αξιοσημείωτα κέρδη στην εβδομάδα

Η επενδυτική συμβουλή της Goldman Sachs για το 2024 είναι ένα τραγούδι της Taylor Swift

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News