Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή νευρικότητα στην Ιταλία εν αναμονή της Moody’s

Ομόλογα: Μικρή νευρικότητα στην Ιταλία εν αναμονή της Moody’s

Το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών άγγιξε σήμερα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σε μία αρκετά νευρική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκιά τους νωρίτερα του αναμενομένου και πολύ πιο επιθετικά το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. 

Η πτώση υποκινήθηκε από την αντίστοιχη τάση στις ΗΠΑ, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,37%, σε χαμηλό δύο μηών. 

Η αγορά παραγώγων υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3% από το σημερινό 4% έως τα τέλη του έτους, που σημαίνει μία μείωση της τάξης των 100 μονάδων βάσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 2,51%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου, για να κλείσει όμως λίγο πιο πάνω στο 2,58%. 

Στη διετία, η απόδοση υποχώρησε στο 2,90%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου. Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, στο 2,35%, σε μία ακόμη ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Στην ευρωπεριφέρεια ωστόσο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε στο 4,36%, με οριακή άνοδο, πολύ πιο πάνω από το χαμηλό της συνεδρίασης του 4,25%, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου. 

Η ιταλική αγορά κρατικού χρέους παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα εν αναμονή της απόφασης του οίκου Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σήμερα το βράδυ. Ο οίκος αξιολογεί το ιταλικό αξιόχρεο μία μόλις βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk με αρνητική προοπτική από τον Αύγουστο του 2022. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγή και πιστεύουν ότι το ιταλικό χρέος θα παραμείνει στην επενδυτική βαθμίδα εν απουσία κάποιας πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της Ιταλίας. 

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 172,40 μονάδες βάσης, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Οκτωβρίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,82% με το spread στις 128 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,31%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 173 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News