Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό άλμα με τζίρο-μαμούθ 1,1 δισ. ευρώ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό άλμα με τζίρο-μαμούθ 1,1 δισ. ευρώ

Η Εθνική ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμπαρασύροντας τις τράπεζες σε μια έκρηξη τζίρου πάνω από 1,1 δισ. ευρώ που είχε να σημειωθεί στην ελληνική αγορά εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.250,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.239,03 μονάδων (-0,03%) και 1.263,82 μονάδων (+1,97%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,79% στις 1.059,82 μονάδες με άλμα της Εθνικής 5,88% στα 6,12 ευρώ, τη Eurobank στο +4,38%, την Πειραιώς στο +2,28% και την Alpha Bank στο +1,92%. 

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,94%, ενώ από τις αρχές τους έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 34,49%. Ο τραπεζικός σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 11,54%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,83%. Πάνω από 1 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε ο τζίρος, καθώς εκτός από το υψηλό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής , μεταβιβάστηκαν και οι μετοχές από το ΤΧΣ, μετά το placement .Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 1.106.882 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 219.503.920 μετοχές.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άλμα κατέγραψαν οι Elvahalcor (+7,1%) και Viohalco (+5,4%). Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,12%), του ΟΛΠ (-1,61%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,23%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+4,98%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,84%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,01%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Alpha Bank διακινώντας 184.447.538 και 10.944.313 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 994,60 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 17,88 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 69 μετοχές, 41 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

H πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΤΧΣ. Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13/11, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής. Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

H «ψήφος εμπιστοσύνης» των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί βάσιμο εχέγγυο αισιοδοξίας για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης, CEO ΚΕΠΕΥ. Δεδομένης της τραπεζοκεντρικότητας του Χ.Α., οι τίτλοι του κλάδου αναμένεται να συμπαρασύρουν εφεξής ολόκληρο το ταμπλό και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, όπως προσθέτει.

Σε αυτή τη συγκυρία, τα εμπλεκόμενα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια έχουν άριστες πληροφορίες, ισχύ και χαρακτήρα μακρόχρονης διακράτησης και λογικά προδικάζουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκομίσουν κεφάλαιο συν κέρδος. «Αναμένουμε τις εξελίξεις και συνιστούμε στους Ελληνες επενδυτές λιανικής την αποφυγή βιαστικών κινήσεων και μαζικής ψυχολογίας», επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.

Διεθνώς, ο τραπεζικός κλάδος ευνοήθηκε θεωρητικά φέτος από την άνοδο των επιτοκίων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Θετικό για τις αποτιμήσεις τους και το γεγονός ότι αποφεύγεται το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης και άρα οι προοπτικές για βιομηχανία, μεταποίηση, κατανάλωση και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων είναι αρκετά ευοίωνες.

Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία οδεύουν προς σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρο με φόντο και τα σημερινά στοιχεία της Eurostat που επιβεβαίωσαν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Οκτώβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύεται κατά 0,99%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,88%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,91%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,17%. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι δείκτες στη Wall Street άνοιξαν με οριακή πτώση αλλά οδεύουν προς την τρίτη εβδομάδα κερδών λόγω της αισιοδοξίας που προκάλεσαν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει τον κύκλο των αυξήσεων για να αποτρέψει την ύφεση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς εβδομαδιαία κέρδη για τρίτη εβδομάδα

Εθνική Τράπεζα: Στα 5,30 ευρώ η τιμή πώλησης – Έσοδα 1,066 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News